6.03.2009

Kozmetik kimyasalları


Son zamanlarda kozmetikleri içindekilere göre değerlendirme gibi bir moda söz konusu. Kozmetik veya cilt bakımı alışverişimi yaparken sağdan soldan "Ay şekerim, onun içinde şundan var. Kanser yapıyor o" tarzı konuşmalar duyuyorum. Bu konuda az buçuk bir eğitim almış ve tezinde kozmetik sektörünü irdeleyen biri olarak ben de bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum:)

Benim güzel ablalarım, teyzelerim, bacılarım içindekilere bakıp ürün güvenilirliğini nasıl şıp diye anlıyorsunuz? O içindekilerin ne olduğunu ne, amaçla kullanıldığını nerden biliyorsunuz? Kulaktan dolma bilgilerle ürün yorumlamak ne kadar doğru? İlk olarak şunu belirtmeliyim ki, "Aaa bu ürün çok güvenilir, içinde kimyasal yokmuş" diye bir şey yok. Çünkü dünyada kimyasal barındırmayan bir şey yok. Su bile bir kimyasal sonuçta. Diyeceksiniz ki, tehlikeli kimyasal vardır o zaman çilli. Sadece içindekileri okuyup, hangi kimyasalın ne amaçla kullanılacağını bilmeden, o üründe tehlikeli kimyasal kullanılmış diyemeyiz. En kanserojen, en toksik madde bile doğru amaçla kullanılırsa harikalar yaratır. Eskiden ilaç sektöründe çalışmış, tüm stajlarını yine aynı sektörde yapmış biri olarak diyorum ki ilacın içine katılanları görseniz ömür boyu ilaç içmezsiniz:) Kanser ilaçları hele, öyle kanserojen maddelerden yapılıyor ki karışımı hazırlayan usta astronot gibi özel kıyafetler giyiyor. Ama doğru amaç için ve doğru miktarda kullanıldığında kanserojen maddeler kanser tedavisinde harikalar yaratıyor. Tehlikesi sıfır kabul edilen su bile, vücutta fazla bulunduğunda tüm hücreleri patlatıp ölüme sebebiyet veriyor. Bazı durumlarda nitelikten çok nicelik önemli oluyor.


Diyeceğim odur ki, içindekilere bakılarak bir ürünün sağlık açısından güvenilirliği anlaşılmaz. Anlaşılsa zaten ürün güvenilirliği testleri için milyon dolarlar dökmez şirketler. Benim bu konuda tavsiye edebileceğim tek şey, piyasaya yeni çıkmış ürünler yerine 4-5 senedir piyasada olan ürünleri tercih etmeniz. Bir ürün tüm testlerden geçmiş olsa bile uzun vadede ortaya çıkacak zararlar test aşamasında belli olamıyor. 2-3 sene sonra ortaya çıkardığı sorunlardan dolayı ürün piyasadan çekilebiliyor. Bu sebeple şu aralar organik ürünlere yönelmemekte fayda var. Daha ne etki edecekler, neler yapacaklar belli değil.

Son olarak, bir ürünün içeriğini okuyup bu kanserojen şu kanserojen diye strese girmeye hiç lüzum yok. Stresin bize vereceği zararı kimyasallar veremez. Rahat olun gitsin:)

9 yorum:

nazo dedi ki...

Tamam o zaman hurra Strawberrynet :))) Dinleyip dinleyip aynı naneleri yiyoruz zaten, kanserojen falan başa gelmedikçe etki etmiyor.. En iyisi süslenelim, sürelim, sürüştürelim. Bilgiler için teşekkürler..

beetlejuice dedi ki...

Nazo, rica ederim. Çok kasmadan, çok uyduruk ürünler de almadan istediğimizi sürebiliriz. Strawberry'den yeni geldim :))

Aphraell dedi ki...

Çok güzel yazmışsın canım eline sağlık, özellikle son paragrafın gerçekten hayatta sağlıklı olmak için anahtar bence :)

feray dedi ki...

Ellerine sağlık çillii. Çok güzel bir konuya değinmişsin e bu konuda bilgi sihibiymişsin de. Teknik bilgim olmasa da mantık olarak ben de böyle düşünüyordum. Teşekkür ediyorum sana ve böyle bilgili olduğun konularda daha çok post bekliyorum senden:)

beetlejuice dedi ki...

Aphraell, stres insanoğlunun en büyük düşmanı bana göre. Onu yenince birçok sorunumuzu da yeneceğimi düşünüyorum.
Feroşkop, çok teşekkür ederim. Bildiğim ne varsa sizle paylaşmayı seviyorum ben:)

Butikpartim dedi ki...

Gerçekten ne kullanacağımızı şaşırmış durumdayız.Ama kimyasal ürünlere nazaran,bazı bitkisel ürünleri kullanmak daha yakın geliyor bana,iç rahatlığı açısından..

beetlejuice dedi ki...

Mosquito, bitkisel ürünler çok ince bir çizgide. Cidden üzerine çalışılmış olanları da var içine börtü böcek katıp bitkiselmiş gibi gösterilenleri de:) Dikkatli olmakta fayda var.

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

harika bir yazı, eline sağlık çilli :) ben de benzer şeyleri anlatmaya çalışıyorum ama kimseyi inandıramıyorum.. yanlış inanışlar nedeniyle çoğu kişinin kimyasal maddelerden korktuğunu gördüm (özellikle paraben ve bizmut gibi), FDA bile güvenlidir diyor ama ortalığı bulandıran insanlara nedense daha çok inanılıyor :( en son içimi döktüm forumda uzun uzun yazdım da rahatladım, bu yazıyı görünce de çok sevindim :)

beetlejuice dedi ki...

Marjo hoşgeldin:) Kemiklekmiş düşünceleri kırmak çok zor. Bu konuda eğitim de almış olsan bazen komşu kızının fikri seninkinden daha inanılır oluyor maalesef:)