15.04.2009

Pet shop rezaleti

Şu ana kadar hiç pet shop görmemiştim. Akvaryum üzerine çalışan veya kuş, hamster satan yerler görmüştüm. Dün ilk kez bir pet shop'a rastladım. Keşke rastlamasaydım, 2 gündür aklımdan çıkmıyor. Pet shop pet shop duyuyordum da bu kadar insanlıktan uzak, hayvanlara eziyet edilen bir yer olduğunu tahmin etmiyordum.

Fotoğraftaki gibi kutu kutu cam bölmeler vardı. İçine de mininum 2 olmak üzere cinslere göre hayvanları tıkıştırmışlardı. Daha önce 2 kez köpek besledim, o yüzden hangi yaşlarında nasıl davranırlar az çok biliyorum. 2-3 aylıkken enerjiden delirirler, kuyrukları bir an durmaz, sürekli oyun isterler. Ama buradaki 2-3 aylık köpekler alan darlığından olsa gerek (başka bir nedenden dolayı olduğunu düşünmek bile etmek istemiyorum) kafaları ayaklarının üzerinde yatıyorlardı. Bir çoğu çişinin üzerine uzanmıştı ve bu sahneler derme çatma bir pet shopta değil İstanbul'daki büyük alışveriş merkezlerinden birinde kocaman bir alanı kiralayabilmiş bir dükkanda oluyordu.


Şimdi biraz ağır konuşacağım ama pet shopta hayvanları o şekilde tutmak hem suç hem de çok büyük günah. Bir canı hem de daha küçücükken daracık alanlara tıkıştırmaya nasıl vicdanları el veriyor bilmiyorum. İçimden o camları kırıp hepsini serbest bırakmak geliyor. Bunun tek suçlusu pet shop sahipleri değil biliyorum. Suçun bir kısmı illa da cins olsun diye tutturan, hayvan ticaretine sebebiyet veren müşterilerde. Golden retrivier olsun, Jack Russell Terrier olsun, Chow Chow olsun. Asla kırma olmasın, klasımız düşer. Sözüm doğum yapan cins köpekten yavru sahiplenenlere değil, sözüm cins köpek-kedi sipariş verip onlara 4 basamaklı eurolar verenlere. İnsan- hayvan karşılaştırmasından hoşlanmam ama bir de şu açıdan düşünün. Biz rahmine düştüğümüz annenin evladı olmasaydık, doğduktan sonra camekanlara koyulup bebek isteyenlerin seyrine sunulsaydık. Onlar beğendikleri bebekleri alsalardı, kendinizi düşünün sizi alan çıkar mıydı? Açıkçası beni alan çıkmazdı, kara kuru çırpı gibi bir bebektim çünkü ben yani cins değildim. Sarışın, renkli gözlü, tombul bebekler için sipariş bile alınırdı herhalde.


Biraz iç karartıcı, biraz sinirli bir yazı oldu. Bugünlük böyle olsun, sonra neşemize geri döneriz. Güzel pet shop köpeklerinden sonra bir de bu adrestekilere bakın. Evet, onlar da hayvan ama cins değiller. Cins olmamak ev sahibi olamamak anlamına geliyor onlar için. Hepsi kırma ve hepsi evsiz. Şekilci miyiz? Dibine kadar. Peki günahsız mıyız? Orası tartışılır.

12 yorum:

Barbygirl_here dedi ki...

Cok haklisin canim...
Kendi eglencelerimiz icin, bazen hayvanlarin ozgurlugunu boyle kisitliyoruz(geniz anlamda yazdim yoksa ben yapmiyorum)...

Yapacak da pek bisey yok sanirim ne yazik ki...
Is ticaret ne de olsa...

beetlejuice dedi ki...

Ferahcım, talep oldukça onlar o şekilde hayvanları satmaya devam edecekler. Müşterinin buna sebep olmaması lazım ama nerdeee?

yass dedi ki...

sıkayet edebılırsınız. hayvan haklarına goıre bellı olcutler var ..o belırtılen alanlardan daha kucuk olamaz. hıc durmayın..

"PRETTYCOOL" dedi ki...

Ah yazik..icim acidi...beetleim kırmaya gidersen soyle o camlari beraber alalim asagiya...hele köpüşçüklerin o zamanlarda dedigin gibi enerjik olduklarini bilmiyodum,ah yazik yawrulara...bende hep diyorum bunlar nie boyle hep uykulu diye...

beetlejuice dedi ki...

Yass, şikayet edilebildiğini bilmiyordum. Teşekkürler bilgilendirdiğin için.

Prettyim, ah nasıl zıpzıp oluyorlar o zamanlar bir bilsen, dünkü köpüşler kafalarını kaldıramıyordu. Aptala dönmüş zavallılar.

Adsız dedi ki...

petshoplarin hepsini kapattirmak istiyorum, hatta bu masum hayvanciklari sergi mali gibi kafeslere tikan petshop sahiplerinide sabun yapmak istiyorum...bizim millet insanlari sevmeyi bilmiyorki, hayvanlari nasil sevsin, nasil sefkat gostersin...??

beetlejuice dedi ki...

Banucum, ben dün camekana yapışmış ağlamaklıyım yanımdakiler şebek şebek hareketler yapıyorlar "Ay ne tatlı" diye. Yarı baygın yatan bir köpek onlara sevimli geliyor.
"Hayvan" ı hakaret olarak kullanan bir toplumun bu konuda duyarlı olması beklenemez zaten.

Prima Donna dedi ki...

ağzına sağlık hislerime tercüman olmuşsun. ben de deliriyorum bu manzaralara. insanlar nasıl da utanmadan hayvan sahiplenmek isterken bile ırkçılık yapabiliyorlar. ETİKET SEVDALISIYIZ hem de hiç utanmadan bi canlıyı sevmekten bahsederken bile. tüccarları değil ama bu işin asıl sebebi MÜŞTERİLERi anlayamıyorum hem de hiç.

lale kunt dedi ki...

o hayvanların çoğu hasta biliyor musun? çok üzgünüm ama öyle..
benim kedim de pet shoptan alındı yani para verdim de benim oldu, iran kedisi. ama eğer oradan almasaydım bugün çoktan ölmüş olacaktı, veteriner bana birşey demedi 4 gün boyunca iğneye götürdüm. en son gün benim hiç ümidim yoktu ölecek sanmıştım üzülme diye sana söylemedim dedi..
işte pet shop gerçeği! tuvaletleriyle yemekleri yanyana duruyo, uyudukları yer aynı zamanda pislik içinde vs..
ne diyeyim ki ben? çok yazık...

beetlejuice dedi ki...

Prima Donna, ortadaki suçun büyük bir yüzdesi müşterierin. Onlar talep etmese Çin'den köpek ithal edilmez, zavallı Husky'ler bu iklimde yaşamak zorunda bırakılmazlar.

Uyuz cadı, şimdi daha da üzüldüm:( O kadar zorluğun yanında bir de hasta mı oluyor gariplerim? İnsaf diliyorum pet shop sahiplerine, biraz da insaniyet.

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

ah çok üzüldüm zavallıcıklara :( ben hiç petshopa gitmedim, bu manzarayı görmemiştim.. ama yazık gerçekten ya :(

beetlejuice dedi ki...

Marjocum, insanın içi parçalanıyor onların o hallerini görünce. Artık petshop gördüğümde kaçacağım:(