26.01.2010

kariyer.net! pffs!




Bugünkü yazım iş arayacak taze beyinlere nasihat niyetine olsun. Gerçi kriz nedeniyle ya da bahanesiyle doğru dürüst iş ilanı yok ama mevcutlarla ilgili bir iki kelam edeceğim. Şimdi efendim mezun olan gencin ilk yapacağı iş nedir, kariyer.net hesabı açmak. Zorunlu staja sahip bir bölümde okuduysanız bu hesap açma zamanı 2. sınıfa falan denk gelir. Hesap açtıktan sonra başlarsınız tırım tırım iş aramaya. İlk etapta size sadece bir kriteri uymayan işleri dahi elersiniz. Öyle ya siz başvurduğunuz an arayacaklardır sizi. Sonra yavaş yavaş önünüze gelen ilana başvurmaya başlarsınız. Ama o da ne? Telefon çalmaz bir türlü.

Telefon çalmaz çünkü başvurduğunuz ilan reklam amaçlıdır. Telefonunuz çalmaz çünkü firma CV'nize bakmamıştır bile. Telefon çalmaz çünkü o pozisyona çoktan eleman alınmıştır. kariyer.net ile firmalar belirli bir süre ilanı aktif tutma üzerine anlaşırlar. Yani firma ilk hafta aradığı elemanı bulmuş olsa dahi 2 ay tutulur ilan sitede ve biz sazanlar "Aaa tam benlik iş" diye ilana boşu boşuna başvururuz. Bir de kariyer.net yoluyla reklam yapan firmalar vardır. Nasıl bir PR'a sahipse artık bu firmalar sürekli kariyer.net'e ilan vererek kendi tanıtımını yapar ve 2 sene boyunca sürekli olarak aynı pozisyona eleman arar. Ve biz sazanlar yine kanıp bu ilanlara başvururuz. Sonu malum. Çalmayan telefonlar.

Günahını almayayım kariyer.net sayesinde birkaç kez telefonum çaldı. Birinde çok iyi bir firma görüşmek istedi. Bölümü sordum, kimya mühendisinin çalışabileceği bir bölüm söyledi ama pozisyonu söylemedi. Gebze'ye kadar gittim ve görüşme tam tamına 2 dakika sürdü. Girdim, masaya oturdum, "Kendinizi tanıtır mısınız?"dediler her birinin elinde hiç bakmadıkları belli olan CV'm. İTÜ ve kimya mühendisliğini duydukları an mosmor bir suratla "Biz sekreter arıyoruz" dediler. Bu sefer ben sinirden kıpkırmızı oldum, meğer görüşmelere çağıran bayan "sekreterlik" pozisyonu için beni uygun görmüş! Bir diğeri telefon aşamasında tıkandı. Garip sesli bir adam "Biz çamaşır frmasıyız. Müşteri temsilcisi arıyoruz" dedi. Ben doktora yaptığımı belirtince, "Haa olmadı o zaman" diyip kapattı. Ee arkadaşım telefon numaramı aldığına göre CV'mi açtın, hiç mi bakmazsın bu kız neci diye. Sadece fotoğrafımı beğenip mi aradın?

Yani arkadaşlar iş arıyorsanız sadece kariyer.net'e bel bağlamayın. Elbet vardır oradan da iş bulan ama sanmıyorum ki sayıları çok olsun. Siz yine firmaların kendi ik sistemlerini, diğer kariyer sitelerini, kariyer fuarlarını deneyin. Herkesin hayalindeki işi bulabilmesi dileğiyle:)

20 yorum:

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

en kalitesiz ve en nepotik, en kurumsallaşmamış şirketler kariyer.net'te. secretcv iyi bir atakta bu ara, bilgin olsun. iansın bol, yolun çook açık olsun:)

ceren dedi ki...

bende bikaç ay önce özel bi bankanın genel müdürlüğünde çalışıyodum, devamlı kariyere oraya buraya açık olmayan pozisyonlara ilan veriyolardı, bu ne demek? biz çalışıyoruz, burdayız, aktifiz vs vs.. ne beyinsiz bi yöntem hakkaten.

gözde dedi ki...

Bazen okumasak bu kadar kariyer yapmasak daha kolay iş bulurduk gibi geliyor Çillicim. Yani okusan suç okumasan suç!!

JuVeNiL dedi ki...

genel olarak yazdıklarına katılıyorum çilli,ben de iş görüşmeleri üzerine bir yazı yazmıştım,en kötüsü sabahın köründe belki kuaföre gidiyorsun-artık yapmıyorum- hazırlanıyorsun bir ton,istanbul gibi bir yerde dört dönerek görüşme yerini arıyorsun, konuşmaya gittiğinde hiç okunmamış cv ve sen oraya sanki geçerken uğramışsın gibi bir muamele! Son işimi kariyerden bulmuştum;ama dediklerine %100 katılıyorum,artık işe alım süreçleri "bir tanıdığın referansı ile" oluyor genelde, bu eskiden yapılan torpil değil, bilinen birinin güvencesini almak oluyor.. Off of .. işimiz zor..

beetlejuice dedi ki...

Sedacım, sağol dileklerin için. Secretcv benim çalışabileceğim sektörlerde pek tırt maalesef:)

Cerencim, bir firmanın çok ilanı varsa akla gelecek 3 şey var, ya reklam ya yeni fabrika açmışlar ya da öyle kötü bir firma ki daha ucuza çalıştırmak için herkesi işten çıkarmış yerine yenilerini arıyor:)

Gözdecim, ya cidden okuyunca bulabileceğin iş sayısı ciddi ciddi azalıyor. Okumanın karşılığında işsizlik cezasını alıyoruz:(

Juvecim, artık ben de referans yolunu seçiyorum. Çalışan arkadaşlarım CV'mi elden veriyorlar, güvenmiyorum kariyer sitelerine. Hele o CV okumama durumu bir gün cinayet işletecek bana. Eline alıyor CV'mi "ee ama siz karşıda oturuyorsunuz" diyor, daha dün taşınmadım ya. Sen çağırırken de ben orda oturuyordum, deliler mi ne:)

Bana Sıkça Yaz dedi ki...

Gerçekten ben de hiç sevmiyorum kariyer.net'i. Hele ki, benim sektörümde ilan çok az ve olanlar da bir senedir orada nerdeyse. Etrafımda kariyer net'ten işe giren kimse yok ama sorarsan en birinci super büyük hiper mega kariyer sitesiler. gıcıklar.

off çok dertliymişim be!
:)

Glam dedi ki...

kesinlikle katılıyorum. bende kariyer.net sayesinde birkaç kere arandım ama görüşmeye gittiğimde saçma sapan şeylerle karşılaştım. yuh ya insan bi zahmet edip 2 satırlık özgeçmişimi okur, zaten fazla kabarık değil :)))
bir kerede özgeçmişimi hazırladım, resmi koydum, zart telefon çaldı, ama varya saniyesindeee, sizi beğendik, çalışmak istiyoruz, elektrik bilmem ne firmasıyız dediler, amca ben öğretmenim yaaaa dedim bende :D işsiz çok ama bir işyerine güvenmek de çok zor ya...İş arayan herkese sabır diliyorum, inş. en kısa zmnda gönüllerine göre rahat biryer bulurlar. Bu arada alakasız olacak ama blogumda mimlendin şekerim, öptüüm :)

Sim dedi ki...

Şekerim,

Bir İK'cı olarak şunu söyleyebilirim ki (malesef) tespitlerinde haklısın. Sırf reklam amaçlı ilan çıkaran çok çok çok büyük firmalar biliyorum.
Biz de secretcv ile çalışıyoruz, ve sırf anlaşmamız gereği gereksiz ilanlar çıkabilyoruz zaman zaman..

Acı.. ama gerçek bu.

Özge dedi ki...

Tesadüfen okudum yazınızı. Ben edebiyat mezunuyum, yüksek lisans yapıyorum ve iş bulamıyorum bir türlü. Çünkü başvurduğum her yer, krizi ve deneyimsizliğimi öne sürerek para vermeyeceğini söylüyor. Krizi çok fena kullanıyorlar;)
Kariyer.net'e bel bağlıyordum, bu yazıyı okuduğum iyi oldu;)

Hande dedi ki...

yeni mezun olduğum zaman, başvurduğum otel görüşmeye çağırmıştı. Görüşmeye gittiğimde, 1 saat beklettikten sonra görüşmeye aldılar ve CV me bakıp " ama sizin deneyiminiz yok pardon dikkat etmemişiz" demişlerdi. İlk görüşme böyle bir hayal kırıklığı idi.

gly dedi ki...

masterdan mezun olunca ben de acip her ise basvurmustum. cok olmasa da geri donus yapan olmustu ama seninki kadar ilginc bisey gelmedi basima. sekreter olayi trajikomik bi ani olmus:)

kupia papalina dedi ki...

Kariyer.net e hiç güvenmezdim kuzenim 2 yıldır iş arıyordu bende istanbuldan izmite geleli 2 gün olmuştu zorla benide dürttü..ilk üşenmiş dolduramam demiştim sonra benide şeytan dürttü doldurdum:))2-3 ilan vardı bari o kadar doldurdum başvuruyım...saat 15:30 du..17:00 de beni aradılar ertesi sabah 8 e randevulaştık saat 9:00 da işe başlamıştım akşam servisle geri döndüm:)) 1,5 sene oldu ilan hala duruyor://
darısı başına inşallah canım...
bende yıldızlıyım...Bizler genelde şirketlerin direk havuzuna atarız cv leri üni.deykende 3 sene aktif olarak çalıştım bu sayede....
öpüyorum...

beetlejuice dedi ki...

Kahvegibi, benim sektörümün ilanları çok ama biliyorum ki %80'i yalan. Ben çalışıyorken sürekli çalıştığım firmanın ilanları çıkardı, ama firmanın haberi bile yoktu:)

Glamcim, ben eğer bilinmeyen bir firmaya görüşmeye gideceksem mutlaka babamla gidiyorum. O beni aşağıda bekliyor. Nasıl geldiniz diye sorunca da babam aşağıda diyorum, ülkede sapık çok. İş bulma derdine güme gitmeyelim:)

Sim, tüm kabahat bu garip anlaşmaları yapan İK sitelerinde. Daha fazla müşteri çekebilmek için günde bilmem kaç bin ilan yayınlıyoruz havası yaratmak derdindeler. Külliyen yalan!

Özgecim, umarım gönlüne göre bir iş bulursun. Benim tavsiyem bu sitelere çok güvenmemen, referans usulüyle arkadaşlarının, akrabalarının çalıştığı firmalara özgeçmişini yollamak daha faydalı olur senin için. Bol şans:)

Handecim, ben gittiğim görüşmede "Biz erkek düşünüyoruz siz bayansınız" ile bile karşılaştım:) Rujlu, uzun saçlı bir fotoğrafı görüp nasıl erkek sandılarsa:)

Gülaycım olay ilk olduğunda 1 hafta çok bozulmuştum beni sadece sekreterliğe mi layık görüyorlar diye, şimdi hatırladıkça gülüyorum:)

Kupa papalina, vay be ne şanslıymışsın:) O şans bir gün benim de yüzüme güler umarım:)

Unknown dedi ki...

Valla ben ne kariyer.net'ten,ne secret cv'den ne de yenibiriş'den iş buldum cicim!Hatta iş bulmayı bırak,arayıp bir görüşmeye çağıran bile olmadı.Üstelik her gün hemen hemen açıp ilanları kontrol etmeme rağmen!Bence pek faydalı olmuyor.Hürriyet'in İK eki daha yararlı inan!

Esra E. dedi ki...

aaiyyyyyy evet işte ben aylardır hergün kariyer nete giriyorum ancak yok bana uygun da bir iş yok yüksek l. öğrencisi olmak engel birçok işe birkere bir dersanede öğretmenlik yapmam için aramıslardır bana uymadı şartları hala bekliyorum.inş.tez zamanda yüzümüz güler bizim kariyer konumumuz yayınlanır sitenin altında hehe

beetlejuice dedi ki...

Kitap kurduyum ben, Hürriyet İK'daki ilanlar kesinlikle en gerçek olanlar. Ama şu aralar incecik 3-4 sayfa çıkarıyorlar bozuluyorum:)

Esracım, yüksek lisans bir çok işverenin senden vabalıymışsın gibi kaçmasına sebep oluyor. Ama elbet bizim de karşımıza çok güzel işler çıkacak canım:)

"PRETTYCOOL" dedi ki...

yemin ederim dilerdim bir firmam olsun,ve o firma senin köpeen olsun çilliiim:)anlıyorsun değil mi...

beetlejuice dedi ki...

Prettyim, "hem pretty hem çilli ltd.şti", çift CEO'ya sahip, pretty ve çilli:) Vayy be yıkılır bu firma:))

Adsız dedi ki...

Offfff!buraları sadece dedikodusundan bile yıkılıyooo,bizden biliniyoo;)ne hayat olurdu be cillim di mı?
Birdaha ağzıma sürmezdim millet yaşıyor be lafını...
Prettycool

beetlejuice dedi ki...

Adsızım, prettym, ahh hayal etmesi bile güzel. O motivasyonla sektör birincisi bile oluruz biz:)