13.12.2009

Bukalemun hamur


Kaç hafta önce yapmıştım bu mamaları hatırlamıyorum bile. Bloga koyarım diye atmışım bilgisayara ama unutmuş gitmişim sonra:) Daha önce de söylemiştim bloga sadece defalarca denenmiş, %100 iyi sonuç vereceğine inandığım tarifleri koyuyorum. Her deneme yanılmamın tarifini koysam deneyip başarılı olmayınca beni kesersiniz:)


Bugün size mükemmel hamur tarifini vereceğim. Fotoğraftaki peynirli poğaça da sakallı (saçaklı, püsküllü vs. herkes buna başka bir ad takmış:)) poğaça da aynı hamurdan yapıldı. Evde pizza yapacağım zaman da kullandığım hamur bu hamur. Bukalemun gibi bir şey yani, ne için isterseniz onun hamuruna bürünüyor:)


Malzemeler:

250 g margarin (poğaçaların olmazsa olmazı, ben poğaçaya poğaça demem içinde margarin yoksa:))

2 yumurta

1 paket maya (yaş kuru farketmez)

2 çorba kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı su

1 çay bardağı süt

Aldığı kadar un

Yapılışı:

Margarini eritiyoruz. O erirken elimiz boş durmuyor mayayı su ve süt ile karıştırıyoruz. 2 kaşık şekeri de ekliyoruz bu sıvı karışıma. Diğer yandan bir miktar unun içine tuzu ekliyoruz, yumurtaları kırıyoruz. Bir yumurta sarısını üzerine sürmek için ayırıyoruz. Erimiş margarin soğuduktan sonra un ve yumurta karışımına döküp birbirine yediriyoruz. En son mayalı sıvı karışımı da koyup ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam elde edinceye kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Bundan sonrası ne yapacağınıza bağlı. İster ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine peyir-maydanoz karışımı koyun, ister pizza yapın, ister küçük poğaçalar yapın. Üstüne yumurta sarısını sürüp 200 derece fırına atıveriyoruz. Kocaman kabarıp, pamuk gibi oluyorlar.

Fırından çıkınca da bir bardak çay ile hüpletiveriyoruz. Bu soğuk günlerde yapılacak daha iyi bir işiniz yoksa deneyin derim ben:) Denemeye üşeneni de 5 çayına beklerim:) Bu arada evinde bu mavi Arcopal tabaklardan olmayan, daha önce bu tabaklardan hiç görmeyen var mı:))

29 yorum:

♥Raspberrypie dedi ki...

Süper leziz görünüyor. Ac degilim su an ama olsa hepsini yiyebilirim. Tarifini de kaydettim, deneyecegim =) Ellerine saglık!

Aphraell dedi ki...

Kuzum hamura iki yumurta beyazı bi yumurta sarısı giriyor o zaman dimi birinin sarısını üstüne sürmek için ayırırsak? Çok güzel görünüyolar kesin denicem bunu :))

n@zo dedi ki...

Arcopal tabaklarımız var, evet biz de o akımın insanlarıydık :)
Çillicim, ben hiç poğaça yapmadım. Daha doğrusu tuzlu birşey yapmadım ama öğrenmem şart artık!
Tarifini mutlaka uygulayacağım ama sormam gereken 2 acemi sorusu var.
1. Kaç dakika pişirmem gerekir ortalama.
2. Aldığı kadar un ortalama kaç bardaktır sence?

beetlejuice dedi ki...

Raspberry pie, teşekkür ederim canım. Aç olmama gerek yok, her an yiyebilirim bunları:)

Aphraell, evet canım aynen öyle:) İki beyaz+bir sarı hamura, bir sarı üstlerine;)

Nazocum, hemen cevaplayayım seni:) Ortalama 20-25 dakikada pişiyorlar. Kıstasın üzerine sürdüğün yumurtaların sarıdan fotoğraflardaki gibi altın sarısı bir renge dönüşmesi olsun:) Dönüştüğü an çıkarabilirsin fırından.
Aldığı kadar un da 4-5 su bardağı kadar. 3 su bardağı unu koyup malzemeleri eklemeye başlayabilirsin. Son bardakları azar azar ekleyip eline yapışmayı bıraktığı an un koymayı bırakabilirsin. Kolay gelsin canım:)

Sochic dedi ki...

çillicim can evimden vurdun nasıl güzel görünüo bunlar aldım tarifi direk:)ellerine sağlık

n@zo dedi ki...

Evet işte istediğim cevap buydu. Hafta sonu yaparım mutlaka ve sana haber veririm sonucu :)) Teşekkür ederimm..

nokuruncocuklari dedi ki...

çok güzel gözükyor ellerinize sağlık :) deneyeceğim

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

Valla süper görünüyorlar,canımı çektirdin hee =)
Ama sağ linki yasaklamışsın, tek tek nasıl yazcam şimdi yaa.Yapasım kaçtı hee=)
Şaka şaka denicem.Yazması uğraştıracak ama olsun değer gibi görüntüleri ... =)=)=)

beetlejuice dedi ki...

Sochic, teşekkür ederim canım. Tarifi çok tutacaksın, inan bana:)

Nazocum, afiyet olsun şimdiden. Aklına takılan başka bir şey olursa seve seve cevaplarım canım;)

Nokurunçocukları, çok teşekkürler:)

Minecim, yazılarım öyle çok kopyalandı ki maalesef kopyalanmayı kaldırmak zorunda kaldım. Ben de hoşlanmıyorum kopyalanamayan tariflerden:) Neyse ki kısa bir tarif, çok uğraştırmaz seni:)

POLYANNA dedi ki...

cok leziz gorunuyorlar, ellerine saglik...ah annecigim de cok guzel yapar ama nerde simdi :)

Daqueen dedi ki...

amaniiin ağzımın suları aktı resimleri görünce hemen deniciiim :D
yum yum

Aslı dedi ki...

Ben ne yapsam da incelsem diye inlerken, beni hep şeytana uyduran hain çilli! Gece gece midem guruldadı...Mimledim seni:)

€s®ac@ dedi ki...

canımmmmmmmm bunlar benim favorimm benimde mayalılar için çok pratik bir tarfimi var hep yapıyorum seninki de çok güzell önce boş pişirip fırından cıkınca kasar rendelerini ortalarını kesip koyuyoruz dimi cınım aferin sana mühendis hanımcım :))

HaNdE... dedi ki...

ay nasılda pofidik duruyo bunlar yaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)))hemen denenecek!! :)

Irazca dedi ki...

hayatım nefis bunlar, eline sağlık. ama margarinsiz olmazmı? tereyağ koysam da mı olmaz? hı ? bi ümit ;)

beetlejuice dedi ki...

Polyanna, anne yokken öğreniliyor zaten bunlar:) Fırsat bu fırsat denemek için:)

Daqueen, hem de nasıl yum yum. Kendim yaptım diye söylemiyorum cidden çok lezizler:)

Aslıcım, ben kendimi de böyle yoldan çıkarıyorum. 6 aydır 2 kilo vereceğim güya, gitmedi gidemedi şu pis 2 kilo:)

Esraca, evet canım boş pişirip içine ister kaşar peyniri ister beyaz peynir koyuyoruz. Benim ruhum ev hanımı yaa, mühendislik sadece etiket:))

Handecim, ah nasıl yumuş yumuşlar bir bilsen. Bildiğin pamuk:)

Irazım, olmaz olur mu canım ya, olur tabi. Ben hayatta margarinli bir şey yiyemezdim, bir kere tuzluya margarin koydum olan oldu:) Pastanedekilere daha çok benziyor margarinle. Ama tereyağı da çok iyi sonuç veriyor. Hatta zayıflamaya çalıştığım dönemler 1 çay bardağı zeytinyağı yarım paket tereyağı ile yaptığım bile oldu;)

y&d NİN :) dedi ki...

çilli kuzum ekranda goruru gormez anne gel bak bunu deneyelım cıllı yapmıs cok guzel olmus dedım :)bugun denıyces elıne saglık nefıs gorunuyorlar :)

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

yum yum yum harika görünüyor, maaşallah kimyacı olunca insan karışımlar güzel oluyor :P hazır gibi olmuşlar :D ben de bayılırım poaçaya, sakallıya. bu tarif bende de var maalesef, nası güzel olduğunu tahmin edebiliyorum, margarin olduğu için galiba çok güzel oluyor tadı. bin tane yiyebilirim bunlardan :(

Bellek Kutusu dedi ki...

Çilli'cim ne yaptın sen yaaa, ekranı ısıracaktım neredeyse, bunlar ne güzel gözüküyor:D

Pembe Tatlar dedi ki...

Nefis gözüküyorlar canım ellerine sağlık mutlu haftalar..

beetlejuice dedi ki...

Yaprakelacım, teşekkürler canım. Umarım memnun kalırsınız tariften:)

Marjocum, eskiden bir arkadaşım köfteleri hep bana yaptırırdı. Neymiş, kimya bildiğimden bayat ekmekle kıymanın karışma oranını çok iyi bilirmişim:))
Margarinde bir tılsım var canım yaa, tuzluları bambaşka bir şeye dönüştürüyor:)

Kutucum, yok annem sen ekranı ısırma ben sana yapar yapar yollarım:)

Pembe tatlar, çok teşekkür ederim. Sana da mutlu haftalar canım:)

~Bucu~ dedi ki...

ilahi çilli çok güldürdün benii benimde var bu tabaklardan :) tarifte şimdiden mutfak defterimde yerini aldı çok teşekkürler...

beetlejuice dedi ki...

Bucu, nerdeyse gittiğim her evde var bu tabaklardan. Nasıl bir furyaymış o öyle:) Tariften umarım memnun kalırsın:)

ASLI dedi ki...

Puf puf ne kadarda güzel görünüyorlar yahuu :)

beetlejuice dedi ki...

Aslıcım, puf ya da pufidik poğaça olsun bunların adı madem:))

Betül dedi ki...

Tarifinizi denedim çok güzel oldularr puf puf şuan afiyetle yiyorum yanında da çay oh miss :)
Ayrıca blogunuzu uzun süredir takipteyim ilk defa yazıyorum sessiz okuyucu kitlesindendim (:
Sevgiler çilli hanım tarif için teşekkürler :))

beetlejuice dedi ki...

Betül, sessiz okuyuculardan yorum geldiğinde o kadar mutlu oluyorum ki:) Tariften memnun kalmana çok sevindim, afiyet olsun:)

güher dedi ki...

çilli'cim ben de sessiz okuyucularındanım, blog'un harika :)bu tarifi 1 ay önce görüp hafızama kaydetmiştim, şimdi denemeye karar verdim :)) çok teşekkürler

beetlejuice dedi ki...

Gühercim, asıl ben teşekkür ederim, iyi ki ses verdin:) Umarım tariften memnun kalmışsındır, afiyet şeker olsun:)