5.12.2010

Şimdiki aklım olsaydı...

Yüzükler de takıldı malum, başladı evlilik hazırlıkları. Parmağımda yüzüğümü gören, nişanlandığımı duyan herkes "Aman şunu yap", "Ay sakın bunu yapma", "Bak kulağına küpe olsun" diye tavsiyelerde bulunuyor. Ben severim tavsiyeleri kulağıma küpe yapmayı, deneyimleri dinlemeyi severim.Blog dünyasının güzel ve de evli hanımefendileri. Açtım kulaklarımı dinliyorum. Siz evlilik hazırlıkları yapan bu Çilli kardeşinize neleri önerirsiniz? Şimdiki aklınız olsa ne yapardınız ya da neleri yapmazdınız? Neleri alırdınız ya da nelere "Ah bunu eve neden soktum?" diyorsunuz? Haydi başlasın evlililk tavsiyeleri. "Fırsatın varken evlenme, kaç" tavsiyesi kabul edilmiyor, şimdiden söyleyeyim:)

56 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba Cilli,

Evlenmek verdigim en guzel kararlardan birisi idi. 3 ay sonra 4 yillik evli olacagim tabiki kavgada oluyor gurultude ama hala esimle birbirimizi cok seviyoruz. Benim sana calisan bir kadin olarak tavsiyem uzerine gerekenden fazla yuk almaman.Bosda olsan gunun birinde calismiyorda olsan ilk once aa ne olacak canim elimemi yapisir dedigin seyler senin gorevin haline geliyor.Iliskimizde yasadigim en buyuk hata buydu beim.simdi geriye dondurmek icin hem caba hem zaman harciyoruz ve ben bazen kendime bu hayatta hic vakit kalmadigini dusunuyorum. Ama evlenmek hersabah gune sevdiginle gozunu acmak herhalde en guzel seylerden biri.

Sevgiler
Esra

Adsız dedi ki...

yasayacaginiz ev, satin alma degil de kira ise, minimal, cok kucuk mobilyalari tercih et canimcim, magazalarda ufacik gozuken seyler evde kocaman kalabiliyor :)
ikea evinizin herseyi olsun :) cok pratik cozumler var.
şık dursun diye alengirli perde alma, yikanacagi zaman insanin bir gununu yiyiyor, sok, yika, tak lardan tavsiyem. utu istemeyen cesitlerden.

kolay gelsin

asua dedi ki...

tabi herkesin tercihi farklı olur ama biz çalışan bayanların işini kolaylaştıracak mobilyalar lazım, en azından ben evlenirken oyle yaptım. kocaman vitrinmiş gümüşlükmüş onlardan hiiiç aldırmadım. bir tek tabaklarımızı, fazla bardaklarımızı koyduğumuz bir yarım dolabımız (mudo'dan :) ) var. bi de sakıııın stres yapma, o olmadı bu olmadı deme zamanla olur herşey. şimdiden hayırlı olsun.

beetlejuice dedi ki...

Esra, öncelikle maşallah size, Allah ağzınızın tadını bozmasın:) Şu anki düşüncemiz evlenince her şeyi ortaklaşa yapmak ama bakalım pratikte nasıl olacak bakalım. Çalışan kadın olarak ben kendimden iyi bir ev hanımlığı beklemiyorum, umarım kimse de beklemez:)

Kirazım, perde konusunda takıntım var zaten, nokta atışı yaptın:) En düzünü, en cafcafsızını, en sadesini istiyorum mümkünse:) Mobilya konusunda da zamanında dilimiz feci yanmıştı. Abime yatak odası alırken güya mobilyacıdaki en küçük takımı almıştık ama eve geldiğimizde sığmamıştı odaya:) En iyisi mezura ile gidip ölçüp biçmek:)

asua, çok teşekkürler, ben de vitrine çok sıcak bakmıyorum. Temizlemesi zor bir kere:) Senin dediğin gibi ufak bir dolap yeterli olur;)

Adsız dedi ki...

Merhaba, 3 ay önce evlendim o yüzden "evlilik"le ilgili çok konuşmam doğru olmaz :) Fakat ev ve düğün hazırlıklarıyla ilgili bir çift lafım olabilir.

Zaman, emek ve bütçeyi bölmek gerekecekse "geçici" olan düğüne değil evine daha çok çalışmanı tavsiye ederim. Mobilya alırken asla ucuza kaçma ve mümkün mertebe kaliteli malzemeden al. Bir de düğün gününe kadar evi tastamam yetiştirmek gibi bir telaşın olmasın. Zaruri eşya (oturmak için koltuklar, halılar, yemek pişirilip yenebilecek kadar mutfak eşyası ve yatak odası) dışında her şeyi sonraya bırakabilirsin. Düğün telaşı geçtikten sonra yavaş yavaş ve daha keyifli bir şekilde halledebilirsin detayları. Ben bir yer için beğendiğim bir eşya çıkmadıysa (bazı halılar, avizeler, küçük sehpa) almamayı tercih ettim. Sonradan beğenip aldım bunları. Güzel de oldu. Kolay gelsin :)

çokoprenses dedi ki...

çillicim fazla eşya alma,oturma odası vs.salona koltuk,bi tv ünitesi,bi de tabak çanak koymak için konsol,gerekirse de yemek masası.koltuklar açık renk olmasın,mümkünse kadifemsi bi kumaş var silinen,ondan olsun.

düğün için takı da,takılmayacak şeyler alma,set filan ıyy hiç takılmıyo.bilezik aldır onun yerine yatırım babında:)öyle çeşitli yüzükler,bileklikler,hem takılmıyo hem saysan para etmiyo.

düğün için diyebilecegim,şimdiki aklım olsa gündüz nikah,herkesi çağırırdım,akşam 50-100 kişi aile arasında havuz başı yapardım:)

JuVeNiL dedi ki...

canim taze evli biri olarak, sunlari yaptim ve dunyanin en mutlu gelinlerinden biri oldum.. Cok esya almadim, evin icine girdikce,ihtiyac duydukca alim yapiyoruz.. Kimsenin keyfi, gonlu olsun diye hic bir seye ''evet'' deme.. Kafana kucuk seyleri takma, bir sey almadan once bir cok yerden fiyat al, bir cok yerle gorus.. modoko da bir kac yer onerebilirim, soyle ki cok uygun fiyata arabesk yatak basliklarindan ve yataklardan biktigimiz icin yataklarimi koltuklarimizi tam istedigimiz gibi yaptirdik, hic sorun cikmadan en guzel esyalari aldik.. fotograf!!! evlendigim gunun en guzel gecmesini verdigi pozitif enerji ile esra pozan'in hakkini yememek lazim.. gozum kapali kendisini oneriyorum... mailden bu konu hakkinda ayrintilari gorusebiliriz:) canini sikmak, cok bidi bidi yapmak istemem.. ne sormak istersen, taze gelin olarak yardimci olmak isterim canim benim.. :)

Meyra dedi ki...

merhaba öncelikle hayırlı olsun:))
geçen yaz evlenmiş bir tecrübeli olarak sürgü kapaklı gardrobu aldığım için pişmanım iki kişi aynı anda giyinemiyor, dolabı düzenlerken şöyle heryerini aynı anda görüp düzenlemek sıkıntı oluyor..vee en önemlisi kirada oturacaksan küçük eşyalar almaya çalış sonra sıkıntı oluyor;)
sevgiler

alis dedi ki...

Evli değilim ama yıllardır yalnız yaşıyorum, ev yaşamı ile ilgili tavsiye verebilirim :) Beyaz eşyada paraya kıy, Siemens al. Mikrodalga almayı ihmal etme :) Diğer şeyler için acele etme, evi baştan aşağı tek seferde döşeyince ev değil dekor gibi duruyor. Bir de herşeyi takım takım alma. Örneğin beğendiğin bir masayı alırsan illa ona takım 8 sandalye alma. Hem bıkarsın, hem evin aşırı dolar, hem onların her birinin altını süpürürken fenalık gelir hem de çok karakterli durmaz. Kendi zevkine göre bir kombinasyon yaparsan hem uzun vadede daha kullanışlı olur hem de evin seni daha çok yansıtır. Aynı şey koltuk takımları ve örneğin yatak odası mobilyaları için de geçerli. Çalışırken bunlara zaman ayırmak zor biliyorum, o yüzden zamana yay diyorum. Çok elzem şeyleri aldıktan sonra evlendikten sonra da tamamlayabilirsin o evde yaşadıkça.

kirazsevdası'na katılıyorum hem Ikea konusunda, hem evi fazla doldurmamak konusunda. Düşünsene evine aldığın her minicik parçayı zamanı gelince elden geçirmek, tozunu almak, yıkamak zorunda kalacaksın. İnsan hevesle alışveriş yaparken ipin ucu kaçabiliyor ama sonra kendini o eşyaların bakıcısı olarak bulmamak için irade kullanmak lazım :) Bir de çevremde yeni evlenenlerde hep bir Ikea'ya burun kıvırıp yok Modoko'ya, Lazzoni vs.'ye yönelme görüyorum. Ikea'da daha kısa ömürlü olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ürünler de var evet, ama bunlar böyle tasarlandığı için öyleler. Böyle bir test ve tasarım süreci fiyatları uçmuş hiç bir yerli mobilya markasında yok. Yaşasın Ikea diyerek uzuuun yorumumu bitiriyorum:)

beetlejuice dedi ki...

Adsız, mutluluklar dilerim, Allah bir yastıkta kocatsın:) Bende düğüne kadar yetiştirememe stresi var. Evde yaşayacak olan benim, eksik olsa ne olur olmasa ne olur ama stres yapıyorum şimdiden. Tavsiyeni kulağıma küpe ediyorum. Çok teşekkürler:)

Çokocum, az eşya öz eşya, bol alan ferah alan:) Evimizin felsefesi bu olacak:P Takılarımı şimdiden kullanabileceğim modellerde seçtim;)Düğün de mevsimi gereği havuz başında olamayacak, bir o işi hallettik neyse ki aradan çıkmış oldu:)

Juvem, taze gelinim, "Kimsenin keyfi, gonlu olsun diye hic bir seye ''evet'' deme.." İşte en sıkıntı yaşayacağım nokta, maalesef herkesin bir fikri, bir beğenisi var ve ben bu kadar düşünce arasında ambole olmaktan korkuyorum:)
Esra Pozan ile görüştüm, 2011 için müsait olmadığı bir tek gün söyledi o da benim düğün günüm:) Tekrar gelinlik, kuaför telaşı yaşamak istemediğimden düğün günü yapılsın istiyorum fotoğraf çekiminin. Esra Pozan kısmet değilmiş:)

Meyra, sürgü kapaklı dolapta böyle bir sıkıntı olacağı hiç aklıma gelmemişti:) Kesinlikle doğru ama, şahane bir tavsiye oldu. Çok teşekkürler:)

Alis, ben ıncık cıncık eşyayla uğraşamam zaten, basar beni çok bunalırım. İkea'yı sevmeyenler grubundayım ben de maalesef. Ama ben ürettiklerini değil kalabalığını sevmiyorum. Çalıştığım için bir tek haftasonu gidebiliyorum, o zaman da adım atacak yer olmuyor. O kalabalıkta kafamı toplayıp düşünemiyorum bile eve uyar mı uymaz mı diye:)

Adsız dedi ki...

Ben neredeyse 2 senelik evli bir bağyan(!) olarak sana naçizane birkaç tavsiyede bulunmak isterim.

Son dakikada hazırlıklara başlama, çok strese girersin. Biz nikaha 2 ay kala ev,eşya,gelinlik,vs. işlerine başladık, iki ayağımız bi pabuca girdi :)

Nikah/düğün yerini en az 7-8 ay önceden ayarlayın, istediğiniz tarihte yer kalmayabiliyor.

Evimde herşey tam olsun diye çabalama, bazı şeyler evlendikten sonraya kalsa da olur.Zaten evde yaşadıkça eksiklerini anlarsın. Bizim hala misafir odamızda ayna yok mesela ^.^

Müstakbel eşinle zevkleriniz aynıysa ne ala, ama değilse işin zor. Ortak birşeyler bulmaya çalışın, ama son söz yine de senin olsun. Çünkü erkek kısmı ev düzme işinden pek çakmıyor. Eşim şimdi bazı şeylerde benim lafımı dinlemediği için çok pişman.

Bi de gelin saçını/makyajını iki defa yaptırma. Çünkü kuaförler bi yaptıklarını bir daha yapamıyorlar.

Benim tecrübelerimin tümünü okumak istersen blogumda bu yaz, bununla ilgili bi yazı dizisi hazırlamıştım. Bloguma beklerim ^.^

nyuunosekai.blogspot.com

İnşallah bu süreci az sıkıntıyla, çokca zevkle geçirsiniz ve çok mutlu olursunuz ^.^

Sevgiler,
Nyuu

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

3 aylık biri olarak hala eksik tamamlıyoruz ama böylesi daha iyi hiç birseyi aceleye getirmemek lazım vede mobilya alırken kafa karıstırmadan ilk begendigini almak en iyisi yoksa sumu olsun bumu olsuna girince aklin hepsinde kaliyor biz gri renk koseli bir koltuk aldik kir tutmayan cibsten kumasi var bir kac kez cay dokuldu silmedigim halde leke tutmadi yastik kiliflarini 60 derecede yikadim cekmedi aslinda demek istedigim koltugun uzerinde ziplayacagin kadar saglam olsun ayrica koyu renk olsunki bisey oldugunda icin yanmasin :)) perdeyi duz beyaz aldim genellerde otellerde kullanilan bir modelmis utu istemeyen bisey ilginc bir yapisi var gri koltuklarin rengi yansitiyo hafif gri duruyor sanki bilmisde almisiz gibi yani buda bizim tansimiz ;)) beyaz esyada simens inox aldik hepsini cok tereddut ettim beyaz mi grimi diyo yok kesinlikle inox alinmali bu devirde heleki benim evim ameriksn mutfak boke cokda iyi oldu kucuk ev aletlerinde philips en iyisi heleki elektrik supurgesi cok iyi utusude ole tefalin minik bir tost makinesini aldim en svdigim ev aleti o sabahlari ekmek leri inda kizartiyorum hemde cok az yer kapliyor ve kesinlikle sebil alinmali surekli sicak suyun mevcut yemeklere katmak, kahve ve cay demlemek icib sureklu sicak su :)) tencerelerin kucuk boylari cok kullanisli oluyor benim tum tencerelerim hisar cok memnunum :)) offf cok anlattim bide ikea daki mobilyalar cok dayaniksiz ozellikle vitrin masa sandalye tarzi seyler ordan sadece dekoratif urun alinabilir.

gly dedi ki...

evlenir evlenmez buraya geldigimiz icin TR ev acma derdimiz olmadi. cok uzman degilim bu konuda ama hazir sen istemissin, tavsiye vemekten geri kalmamagim. bence cok fazla esya-ozellikle tabak,canak-alma.ilerde hosuna gidince almak istedigin esyalara yer kalsin evde. dekorasyon isini evlendikten sonra yap. nasil olsa bi suru ev hediyesi gelecek, bazilarini degistirmek isteyebilirsin.
surgu kapakli dolaplari ben de hic sevmiyorum. dolabin bi tarafi hep uvey evlat modunda.
bi de bi kere olsun tam olsun mantigina ben biraz karsigim. 3yildir kullandigimiz mobilyalardan skildim mesela ben. gerci annemlerin evinde - annemin evi demek hala cok garip geliyor- ayni mobilyalari kullaniyoruz, onlar hic gozume batmadilar. belki evimizin cok ufak olmasiyla alakasi vardir.

benim zamanimda fotolarin dugun hikayesi seklinde cekilmesi pek moda degildi. keske haberdar olsaydim boyle biseyden. cok hosuma gidiyor dugun hikayeleri.

~olive~ dedi ki...

Canıııım nasıl içim kıpır kıpır oldu, Çilli'miz evleniyor!!! Ne zaman düğün, yazın mı? Hazırlık postlarını heyecannnn içinde bekleyeceğim, sindire sindire okuyacağım tatlım:) Evli hatta henüz nişanlı bile olmadığım için evlilik hayatıyla ilgili tüyo veremem belki ama hayata dair bir yorumda bulunabilirim: Her adımında kendi kalbinin sesini dinle! ;)

Aslıcan

yass dedi ki...

Cilliş ben bir ara "iyi ki" diye 10 yazılık bir seri yapmıştım. iyi ki şunları almışım falan diye. En büyük keşkem strese kapılmayıp, her tavsiyeye kulak asmak olurdu :)

demet dedi ki...

öncelikle hayırlı olsun allah tamamına erdirsin inşallah :)
bu yazı kopya çekmek için iyi, ama bir o kadarda kötü olmuş biliyormusun.. bende evlilik hazırlıkları yapıyorum ve herşeyi o kadar ağırdan o kadar sindirerek yapıyorumki hiç telaş yok etrafımdakiler eyvah nidaları atıyolar oysa :)
bir kere çok fikir çok kafa karışıklığı demek.. herkesin zevki yaşam tarzı, ekonomisi, görüşü bir değildir çünkü.. hem fikir olunacak tek nokta az ve öz eşya seçimi kısmıdır :)
eminimki sen zaten aklında ne istediğini düşünmüş kararlaştırmışsındır.. onları bir listede gereklilik sırasına koyup ona göre yola çıkman..
benim listemde önce düğün var mesela.. ev yok eşya yok :)
gelinlik ve düğün detayları fotoğraf..ama tüm detaylar.. aklıma geldikçe not alıyorum. mesela düğünde pasta kesme seranomisinden hiç haz etmem.. düğün mekanıyla anlaşma yaparken bunu belirttimki o gün ortada bir pasta dolaşmasın :)
2. olarak ev büyüklüğü konumu ve fiyatı.. sonra kaba eşyalar mutfak ıvır zıvırları en zevkli kısmı eminim ama o alma evresinde ama o kadar sınırsız davranıyoki insan bin tane farklı bardak çeşidin olabilir bir anda yada saklama kabın :) çok enteresan, tekrar bulamayacağın birşeyse al bence. ama heryerde bulacağın ıvır zıvırları alma mesela sonraya bırak.. misafirlik kavramı yaygındır bizim evlerimizde :) misafirlik çay bardağı bile ayrı olur, çok çeşit bardak yerine en beğendiğinden çok almalı...gibi

beetlejuice dedi ki...

Nyuu, nişanlımla zevklerimiz çok benzer o açıdan çok şanslıyım. Ayrıca çok da ilgili, hangi markada ne iyi, hangisi dayanıklı araştırıyor. Önümüzde 6 ay var, düğünü de ayarladık ama yine de bir telaş var bende:)

Esra, yazdıklarını okurken sanki kendim konuşuyormuşum gibi hissettim:) Biz de Siemens inox seçtik, biz de su sebili olmazsa olmaz diyoruz, biz de küçük mutfak aletlerinde Philips'i beğeniyoruz:) Çok teşekkür ederim ayrıntılı yavsiyelerin için:)

Gülaycım, nişanlım da temel şeyleri alalım gerisini yavaş yavaş yaparız evlenince diyor. Aceleyle birbiriyle uyumsuz, saçma sapan şeyler almak da var:) Düğün hikayesi benim de ilgimi çekiyor, bakalım nasıl olacak:)

Aslıcanııım, gelin oldum gidiyoruuuum:) Düğün Haziran'da kısmetse. Hem çok zaman var hem de çok az kaldı gibi geliyor:) Garip bu evlenme ruh hali:)

Yassım, o yazı dizini hala hatırlıyorum. Özellikle bazayı:) Yatak odası modeli baktığımızda dilimde tek bir cümle var "Bazalı olsun bazalı bazalı":)

demet, herkesin zevki çok farklı cidden. Ben kullanışa, dayanıklılığa önem veriyorum süste püste gözüm yok:) Düğün işini hallettik çok şükür, eve yoğunlaşıyoruz artık. Daha büyük eşyalardayız, tabağa çanağa bardağa gelince gözüm dönecek mi bilemiyorum:)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

tüm yorumları okumadan yorum yazıyorum: sakın hiç bir şeyi gereğinden fazla abartma, gözünde büyütme.

evlilik hazırlıkları araç, mutlu ve uyumlu evlilik amaç.

eksikler, yanlışlar düzelir belki. eve her fırsatta bir eşya alınabilir. ama karşılıklı anlayış, empati ve pozitif enerji en önemlisi:)

şimdiden tebrikler!

beetlejuice dedi ki...

Seda, ahh çok güzel bir yorum bu:) Bunalıp sıkıldıkça açıp okumalı. Çok teşekkürler:)

Deli Aşına Kendi Gönenirmiş dedi ki...

:)) rica ederim. her şey gönlünce olsun!

Aphraell dedi ki...

Ahh Çilli'cim darısı başıma diyorum :) Şimdiden bin tane hayalim var bakalım, bu tavsiyeler benim kulağıma da küpe olsun, sen de süreç içerisinde tecrübelerini yazarsan onlardan da faydalanırım süper olur ;)

beetlejuice dedi ki...

Aphraell, canım darısı başına inşallah, güzel bir süreç:) Benim pek hayalim yoktu yeni yeni hayal kurmaya başlıyorum. Zaman buldukça ve tabii hazırlıklar ilerledikçe yazarım canım;)

öznur-ata dedi ki...

merhabalar..Allah tamamına erdirsin öncelikle :))))biliyorum komik sanki şimdi yarım mı desene:))neyse...hiç bitmiyor hazırlıklar,telaşlar,heyecanlar,ihtiyaç mı acaba bile demeden alınan saçma eşyalar..neyse tavsiyem şu dur ki ben öyle yaptım bazı ihtiyaçlarınızı belirleyin ve yakın arkadaş-akrabalarınızdan düğün hediyesi olarak isteyin..çünkü altın- para-çiçek kaybolup gidiyor..ama yakınından gelen bir çaycı ya da bütçeye göre çaydanlık hem işini görüyor hem de size her daim sevdiklerinizi hatırlatıyor...sevgiler..sadece nacizane bir tavsiye

beetlejuice dedi ki...

öznur-ata, altın gelsin yaa, ben onları değerlendiririm:) Şaka bir yana, yurtdışındki gibi evlilik listesi hazırlanabilse keşke bizde de. Ama benim tüm ailem uzakta olduğu için klasik takı takma merasimiyle yetineceğim:)

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Evleneli bir buçuk yıl oldu. Her şeyim zamanında ve kararında oldu benim. O yüzden pişmanlıkları değil, önerileri yazacağım. Bir evlilik dosyası tutun. Bir anda dolacaktır inanın. Düğün tarihini seçtiğiniz takvim sayfasından, düğün yerleri listeleri, gelinlikçi listeleri, davetiye örnekleri, tüm o çeyiz faturalarına kadar.

Kira ev arayacaksanız, önce semtte uzlaşmalısınız. Sonra kaçıncı kat. Kaç yıllık bina. Mutfağı ferah olmalı, varsa bir balkona açılmalı. ODa ebatları çok orantısız evler var. Salonu ufacık, antresi salondan büyük. Kaçının..

Ev eşyası alışverişinden evvel, odaları kabaca ölçüp bir kağıda çizmeye çalışın. Alışverişte hayatınızı kurtaracak.

Oturma odası mevhumundan sıyrılın. Salonu aktif kullanacağınız sıcak bir ortama dönüştürün. O odayı çalışma/hobi/dinlenme/misafir/ileride çocuk odası yapın, harika kitaplıklar var. Gezdiğiniz ülke ve yerlerden topladıklarınızı o odada toplayabilirsiniz. Muhteşem olacaktır.

Ev eşyalarında trendy aşırı uç renk ve geometrilerden -zevkiniz nasıldır bilmiyorum ama- kaçınmaya çalışın. İlk anda görmeniz ve ilk 1 ay çok çekici gelebilir, ama 2. ayda gözü yormaya başlar. Sakin, yumuşak tonları arada renk noktalarıyla kendiniz güzelleştirebilirsiniz. Öyle tonlar her aksesuarı, perdeyi uydurabilirsiniz. Her gezdiğimiz mobilyacı, süperstar evi gibi salon takımlarıyla doluydu bizim. Siayhlı beyazlı, taşlı filan. Altı silinebilen, çekmesi kolay, hafif ama özgün takımlar seçmeye çalışın. Yere sıfır, ağır takımlardan, bildik, yazın bacağa yapışan derilerden kaçınmaya çalışın. Bir ikili, bir üçlü iki tane de tekli alın ki arkadaşlarınız gelince taburelere kalmayın. O aşamada cimrilik edenler sonradan pahalıya almak zorunda kalıyor.

Avizelerde postmodern ürünlerin lambaları, birkaç saatte soluklaşmaya başlıyor. Motorları yanabiliyor. Klasikten -dediysem de şıkır şıkır taşlı demiyorum- vazgeçmeyin derim. Bir-iki abajur da salonu çok güzel ısıtacaktır.

Halılarda ara tonlar ve arada gözü çeken renklerde desenler öneririm. Diğer odalar makina halısı olabilir de, salonu el dokuması al(dır)maya çalışın. Orası sizin vitrininiz.

Perdeyi, koltuk yüzünü filan aynı desenlerde yaptırmayın. Herşey boğulur. Perde güneşlik ve fon derken, fonları çok abartmayın. Salonunu tiyatro sahnesine çevirenler var.

Gelinlikte 6 ay önce işe girişmeli. Pahalı sanıp tırstığım ama çok makul bulduğum Pronovias'ı tek geçiyorum. Kumaş salt saten ya da tafta olmasın Allah aşkınıza. Ya dantel ya şifon geçsin bir yerlerinden. Anında kırışır arkası iğrenç görünür. Gözün dikkatini çekecek, akışkan 2. bir özelliği olmalı. İnciler de gelinlik büstüne çok yakışırlar. Swarowskiye girerseniz faturadan çıkamazsınız.

Tacınızı çiçeğinizi aynı yerden alın. Yapay çiçekler Tepe Home'da muhteşemler.

Stüdyo yerine dış mekan fotoğrafçısı ayarlamaya çalışın. Aynı kişiyi kınanızı çekmeye de çağırın. Hiçbir akraba foto çekimi yüzünden tat almamaya mecbur bırakılmamalı.

Yatak örtüsü bornoz takımı nevresim falan filan için Linens'i tavsiye ediyorum kaliteli.

Çatal kaşık bıçak için Jumboyu tavsiye ediyorum abuk sabuk markalar 1 yılda bulaşık makinesinden sararıp solup yana yakıla yeniden aldırtıyor. Jumbonun su takımları (bardak filan) çok çok estetik ve güzel.

Kira evinde mutfak ankastre değilse zorlamayın. Klasik ocak-buzdolabı vs alın. Kendi evinizde gönlünüzce ankastre tasarlattırırsınız.

Alışverişlerde tüm parayı baştan vermeyin, savsaklıyorlar teslimatlarda.

Evinize gücünüz yetebiliyorsa 1-2 güzel yağlıboya almaya çalışın. Sanat evin değerini yükseltecektir.

Bunlar sadece öneri. Aslında her şey zevkinize kalmış. Resimlerle destek isterseniz Facebook'tan beni ekleyebilirsiniz: Serra Dağ. Ya da email atabilirim. Evliliğe dair, bu uzun oldu çünkü, sonraki yorumda yazacağım. Herşey gönlünüzce olsun.

Adsız dedi ki...

Şimdiki aklım olsaydı...

Yine herşeyi, evleneceğim sırada yaptığım gibi yapardım. Çünkü herşey kararında, zamanında ve tadında oldu.

Önerilerimi yazdım yazdım yazdım, sayfa gitti, o yüzden iyisi mi email yazayım size. Veya Facebook'tan ekleyebilirsiniz beni, nasıl isterseniz. Serra Dağ.

Herşey gönlünüzce olsun!

beetlejuice dedi ki...

Serra, sanırım şu ana kadar bu blogdaki en uzun yorum seninki:) Çok çok teşekkür ederim zamanını ayırdığın için. Öyle güzel tavsiyeler ki hepsini aklımın bir köşesine yazdım. Umarım seninki gibi geriye dönüp baktığımda çok güzel hatırlayacağım bir hazırlık dönemi geçiririm:) Sevgiler, öpücükler:)

Adsız dedi ki...

Aklıma ancak geliyor:
kına elbisesinde, nolur ama nolur şu kan kırmızısı, feci ağır, kalın, rahat dans edilemeyen kadifeden kaçınıp, Denizli'ye gidip Buldan'dan accaip bir kına elbisesi diktirin. Eldivenine örtüsüne kadar.

Balayı: Adam & Eve Hotels, Belek. Hiö yurtdışı murtdışı değil. Balayı için tasarlanan tek otel. Balayında haydin kent gezelim kültürümüz artsın yapılamaz heba olmasın yurtdışı. Başka zamana saklayın. Çook erken rez yaptırın, orayı 1 hafta yaşamadan ölmeyin! http://www.adamevehotels.com/

Tabak çanak vs: Bone china tipi, sıcak krem rengi tavsiye. Soğuk gri porselen-adı üstünde soğuk, zevkler ve renkler tartışılmasa da. Hisar önerimdir. Çok çeşit var. Günlük takım göz yormasın, hafif desenler. En az 5 yıl her akşam onlara bakacaksınız çünkü. Tencere tava çamaşır ipi ütü masası cart curt: Esse çok iyi bir yer.
Teflonlar: Cem marka. Diğerleri hop çiziliyor. Çizilirse atın zehirlidir.

Ütü: Tefal tek geçilir. Hafif olsun. Basit olsun.
Düdüklü tencere: Tefal. Es geçmeyin bakliyat yemeklerinde size gerekecek.

Beyaz eşya: Basit olsun. Ne kadar karmaşık, o kadar bilgisayar demek, ne kadar bilgisayar, o kadar bozulabilir demek. Az çamaşır seçeneği, hızlı yıkama seçeneği mutlaka olmalı. Bu seçenekler normal programı kısaltır size zaman kazandırır. Hep pamuk-saten-narin-karma ve 30-40-50 C'leri kullanacaksınız zaten.

Çamaşır sepetleri, kutular, şamdanlar, banyo setleri (sabunluk dişfırçalık vs), şirin mumlar, resim çerçeveleri, salon sehpası aksesuarları (modern döşüyorsanız),tepsiler cici peçeteler vazolar: Tepe Home.

Düğünde gelen birkaç canlı büyük bitkiyi (muhtemelen beyaz barış çiçeği, dua çiçeği, benjamin ficus, dracaena, yucca filan gönderilir) attırtmayın evinize getirsinler. Salonu, odaları canlandıracaktır. Bakımları zevklidir. Ben çok memnunum.

Balkon olursa evinizde, yer kaplamayan, sudan etkilenmeyen, kışın naylona sarıp gönül rahatlığıyla balkonda bırakabileceğiniz, hasır benzeri çok dayanıklı malzemeden örülen balkon takımları: Mudo. Yaz akşamları balkonda çay, kitap, muhteşem bir keyfidir evliliğin!:)


Aldım başımı gittim. :)

beetlejuice dedi ki...

Serra, ağzına sağlık yaa:)Tekrar çok teşekkürler. Her paragrafta kafamda birşeyler canlanıyor. Çok yardımcı oluyorsun cidden;)

Turta Tadında Yaşamak dedi ki...

Merhaba, oncelikle tebrik ederim, mutlulugunuz daim olsun :)
ben Temmuz 2010 da evlendim.. Şimdiki aklim olsa dedigim tek sey, "keske daha once evlenseydim" :)
insanin sevdigi ile ayni cati altinda olmasi muhtesem bisey..
sorumluluklara gelince, evet ev'lenmek, bazi zaruretleri beraberinde getiriyor. yemek yapmak, temizlik, duzen, utu vs.. ama hepsini halledebilirsin sanirim..
evlenmeden once hic mutfaga girmemis biri olarak, simdi kendim bile begeniyorum bazen yaptigim yemekleri.. evet ilk baslarda cok hos olmadi belki ama esim ilk gunden beri, "cok guzel, harika, eline saglik diyerek" beni simartti ve ben her seferinde daha da guzel yapmak icin motive oldum:) temizlik-utu konusunu da 15 gunde bir gelen bir bayan hallediyor.. esim ve bende arada bu islere el atiyoruz, tabii birlikte..
uzun zamandir evli olanlar belki diyecektir, bunlar cicim aylari diye.. olabilir bilmiyorum, hayatta hic birsey icin buyuk konusmayi sevmiyorum.. ama tek dilegim bu hep boyle devam etsinnn :)

beetlejuice dedi ki...

Turta Tadında Yaşamak, inşallah ağzınızın tadı hiç bozulmaz. Bazen işten yorgun argın eve gelip, koltuğa yığılıp, annem yemeğimi,çayımı getirince evlenince nasıl evi çekip çevireceğim ben diyorum ama sevince yapılıyor herhalde:)

Adsız dedi ki...

Sevgili mutluveçilli,
Yardımcı olabildiysem ne mutlu.:)

Evliliğin hep, eşyasal, nesnesel noktalarına tavsiye yazdım. Bir de manevi yanları var.

Ben kendi neslim içinde oldukça sonlara kaldım evlenme konusunda. Sebebi özgürlük, uçuk yaşam, reddetmek de değil. Sevmeyi, sevgiyi hep seven bir insanım. Eşimin kıymetini bilmem için, bu zamanı beklemem gerekiyormuş.

29 yaşımda evlendim. Daha evvel hayalkırıklıkları, sanrılar geçirdim. Herkes gibi.

Evlenmeden, evliliğin içini manevi, duygusal olarak bilmenize imkan yok. Kim ne anlatırsa anlatsın, dört duvar arasına girmeniz gerekiyor. Sonra başlıyor evlilik, size has bir mevsim, kimya, düzen. Kimsenin şablonu, kimseye tutmaz. O yüzden bu biraz şans işi. En hayırlısını umacaksınız. Ve eşinizin, ailesinin kadrini kıymetini bileceksiniz: hayır duasının ne kadar işi su gibi akıttığına kendiniz bile inanamayacaksınız.:)

Ve bir not:
Arkadaşlar, kankiler, aileler, hepsi "bir noktada" kalmalılar. Kalmazlarsa, huzurunuza, aranıza, kendilerini katarlar. Sevgilerle..

beetlejuice dedi ki...

a little penny, evlilik hazırlıkları hikaye tabi, asıl düğünden sonra başlayan süreç önemli olan. Umarım bu süreci mutlu, huzurlu, sevgimizi çoğaltarak geçiririz.

Merve dedi ki...

Sevgili Çilli,

4. senenin icindeyiz evliligimizde. Tavsiyelerim;

*Kesinlikle yatak olabilen salon & oturma odası koltukları. Biz aynı zamanda altını baza olarak da kullanabilmek istemistik. Fazlalıklarımızı koymak icin ve Tepe Home bizi mutlu etmisti.

*Katlamalı perde gorsel olarak guzel ama yikarken seni senden alan bi durum. Ya bilerek al yada alma :))

*Halıların kesinlikle tek renk krem olmasin. Sen ve esin dikkat edersin ama bu eve hic mi cocuk gelmeyecek ? Annelere sesleniyorum misafirlige gittiginizde cocuklarinizin eline meyve verip salmayin lütfen :)

*Süpürge de dyson biraz pahalı ama iyidir.

*Aşırı komplike büyük bir mutfak robotu yerine daha az islevli kucuk bir robotu tercih et.

*Tefal actifry al. Su an indirimde 300 TL civari fiyati var. O Etini pisirirken sen diger yemeklerini rahatca hazirlarsin.

*Saat programi olan camasir makinasi al. Eve geldiginde camasirlar yikanmis olur ve asmak icin beklemek zorunda kalmassin.

*Esinle mutlaka is bolumu yap. Bizde ev süpürmek, camasir asmak ve yer silmek esimin gorevi :))

*Annenin evindeki düzenin aynısını kendi evinde saglaman zaman alacak. O yuzden ilk zamanlar ev daginik oldugunda filan uzulme :) Alısacaksın :)Beni bu durum cok uzmustu :(

*Eger cok almak istedigin fiyatli olan birsey varsa sona birakma. Son durumda paran tukenecegi icin onun yerine istemedigin birseyi almak durumunda kalabilirsin.

*Mobilyalar icin bu sene atılım yapmis Dogtas'ı da onerebilirim. Yatak ve yemek odalarinda gercekten guzel takimlar yapmislar.

*Ben buraya surgu dolap iyi degil diyenlerin aksine surgu dolaptan memnun oldugumu yazacagim. Cogu evde odalar cok buyuk degil. Yerden tasarruf etmek istediginde cok faydasi oluyor sürgü dolabin. Kapak acilacak nokta kadar yerin olamiyor.

*Yatagi sigabilecek oradan buyuk ve mutlak suretle bazalı al. O bazanin icine neler sigdigini gorunce cok mutlu olacaksin.

*Pasabahceden vazgecme.Suadiyeye sahane bir magaza actilar. Klasik kadeh ve bardaklari icin 24 lu secenekleri icin uygun fiyatlari var. Baska evlenecek arkadasin varsa ortaklasa alip bolusebilirsiniz.

*Tepe Home de cok sahane yilbasi icin cikardiklari kece pecete, pecetelik, ekmek sepetleri var. İhtiyacin varsa mutlaka bak.

Aklıma hızlıca gelenler bunlar oldu. Allah yardımcın olsun bu surecte. Sakin ve mutlu ol. İnsan istemeden de olsa cevresindekileri kirabiliyor (kendimden biliyorum :)o yüzden ani cıkıslardan kacin.

Sevgiler.

Sayın KARACA dedi ki...

oğğğ laaa laaa :)

Hayatındaki yol arkadaşını bulduğun için Ne kadar şanslısın. Biz evliliğimizde 4. ayımızı doldurduk. 41 kere maaşallah :) Doğru insanı bulunca evlilik fevkaladenin fevkinde oluyor :)
Sana söyleyeceğim şu ki... Her şey nikah ve düğün bitince evinize gelip kapıyı kapatana kadar. Evinizde yaşamaya başladıktan sonra ne perde geliyor gözüne (10 gün uğraşmıştık) ne koltuk geliyor gözüne (gezmediğimiz mağaza kalmamıştı
-Oh bee diyorsun koşuşturmaca bitti. Başbaşayız. :)

Ve son olarak şunuda eklemek isterim imkanınız varsa mutlaka ama mutlaka süper bir balayı ayarlayın kendinize biz düğünden iki gün sonra çıktık 5 günlük bir balayıydı... Yorgunluk diye birşey kalmadı. O kadar koşuşturmaca heycan telaş tabiki güzel anlar yaşanması gereken tatlı anlar ama insan yoruluyor hemde çok fazla.. Ama iş balayına gelince işte diyorsun biz bunu hakettik :)

Soruna yanıt olarak:

Bakınız:

http://hayatintuzubiberi.blogspot.com/2010/12/ev-kurmak-zor-zanaat.html

beetlejuice dedi ki...

Merve, düşündüklerimle tavsiyenlerin çok örtüşüyor:) Özellikle alınan kocaman kocaman eşyaların işlevli de olması benim için çok önemli. İçinden yatak çıkan koltuklar, bazalı yataklar gözdelerim;) Tavsiyelerin için çok çok teşekkür ederim.

Sayın KARACA, düğüne karşı hevesi sıfır balayına karşı hevesi sonsuz bir insanım ben:) Aklım fikrim balayına nereye gitsek, ne yapsak, ne yesek, kaç gün kalsak...Tüm telaş bitip, balayında bir güzel dinlenip evimizde karşılıklı koltuklara kendimizi atacağımız günü iple çekiyorum;)

Merve dedi ki...

Balayı deyince aklima geldi. Biz de Bodrum Baia Hotel'e gitmistik. Cok guzeldi. Balayı icin tavsiye edilen otellerdenmis. Aklında bulunsun :)

beetlejuice dedi ki...

Mervecim, biz yurtdışı düşünüyoruz balayı için. Düğün sonrası yorucu olacak belki ama hep yurtdışı diye hayal ettik başından beri:)

Tuten dedi ki...

sizi blog'umu okumaya davet ederim :) uzun uzun yazmaktansa. En büyük tavsiyem de şimdi taktığınız konular varsa aman fazla takmayın evlendiğiniz andan itibaren puff hepsi uçup gidiyor.
evcilikhayati.blogspot.com

Adsız dedi ki...

merhaba, o kadar yorumlar vardı ki, özellikle serranınkiler süperdi. ben de 1,5 yıl once evlenmiş ve 4 ay önce kendi evime yerleşmiş biri olarak 2 naçizane önerim olacak.
1- diğer yorumcu arkadaşların aksine ben sürgülü gardrobumdan çok memnunum. bir kanadını kendime, bir kanadını eşime verdim. öyle giyinirken ikisi açık kalamaz gibi bir problem olmuyor, giyinmek dediğin şey zaten saatler sürmeyeceği için. yerden kazandırması bakımından (kira evlerde oturanlar için çok önemli çünkü maalesef ülkemizde çok şekilsiz şemalsiz evler var) sürgü dolaplar çok çok avantajlı. gardropta en önemli şey rengi değil; rafların ve askıların yerleşimidir. kıyafetlerinizi düşün. eğer resmi giyinilmesi gereken bir işte çalışıyorsan askı alanları fazla olan gardrop tercih etmeni tavsiye ederim. bunların içinde ışık yanan hatta kasa gömülmüş çeşitleri var. altınları evde saklayacaksan gizli kasası olan gardropları tercih edebilirsin. mobilyacı yüksek fiyat söylerse aldanma, bunlar maliyeti çok etkileyecek şeyler değildir. ama tabi kasa ve ışıklandırma tercih meselesi. raf ve askılar birinci önceliğin olsun. sürgülü dolaplarda daha fazla iç alan oluyor, kapılara göre bölme yapılmadığı için. bir de gardrobun içinde çekmeceye gerek yok, onun yerine raf olsun. zaten kapağı kapalı olacak, tozlanma problemin olmayacaktır. yazın değil ama kışın kazakları katlayınca hak vereceksin bana diye düşünüyorum :) gardrop gurusu olmuşum ben de :)
2- tavsiyem kurutmalı çamaşır makinası. demiştim ya küçük evler, çamaşır asmak için yer bulmak dert oluyor. bir de kışın tüm odaların doğalgazını yakmıyoruz biz mesela. çamaşır kurutmak mesele oluyordu. Elektrolux'un kurutmalı çamaşır makinasını aldım. inanılmaz memnunum, kesinlikle tavsiye ederim. giyecekleri kesinlikle yıpratmıyor, 15 sene önceki makinelerdeydi onlar.. evime aldığım en eb iyi şey bu oldu. çok güzel fonksyonları var; zaman ayarı var mesela ya da kurutma derecesini seçebiliyorsun; ütü kuruluğunda ya da dolap kuruluğunda gibi. ütü kuruluğunda gömlekleri yıkıyıp kurutuyorum. çok hafif nemli çıkıyor, çok güzel ütüleniyor o zaman. normal kıyafetleri de dolap kurulupunda yıyayıp kurutup makineden çıkar çıkmaz katlayıp yalllah gardroba. sana çook zaman kazandıracak. en hassas bluzlerimi bile atıyorum, hiçbir topaklanma ya da yıpranma olmuyor. kesinlikle tavsiye ederim.

bu kadar, 2 konu oldu ama baya uzun yazdım. çünkü yalnız yaşarken hep sıkıntı çektiğim konulardı ve bu ürünleri alınca inanılmaz rahatladım.

çok çok mutlu olmanızı dilerim, sevginiz hergün katlansın :)
Sinem

beetlejuice dedi ki...

Tutenc, hem tavsiye hem davet için çok teşekkürler:)

Sinem, yorumun için çok teşekkürler. Her insan farklı bir ürünü kullanışlı buluyor tabii ki, önemli olan ihtiyaçlar, öncelikler. Ben büyük mobilyaları ev belli olduktan sonra alacağım ki sonradan bir sıkıntı yaşamayalım:) Sonra mobilyaya göre ev aramak daha zorlayıcı olur:)

ANTİGONE dedi ki...

valla ben kısaca fazla eşya alma derim. mesela orta sehpa, gümüşlük gibi mobilyalar kullanılmaz, sadece dekor amaçlıdır. verdiğin parayı geç, ev eşyadan geçilmiyor. kulağına küpe. mutluluklar ;D

ŞIKELLA dedi ki...

herşeyin en azını en küçüğünü en sadesini al canım.
stresli bir dönem iyi elşetirileri dikkate al kötü olumsuz eleştirilere kulak asma.morelinide bozma hiç bir şey için
şimdiden hayırlı olsun tatlım

beetlejuice dedi ki...

Antigone, çok teşekkürler, gümüşlük alan kaldı mı acaba:) Yüzyılın en gereksiz mobilyası odur herhalde:)

Şıkella, teşekkürler canım, kapadım kulaklarımı kötü herşeye gönlüm neyi istiyorsa onu yapıyorum:)

Marjo on makeup frenzy dedi ki...

Dikkat dikkat Çilli harekete geçirme servisiniz gelmiştir. İş, nişanlılık ve evlilik telaşından bloğuna ara veren Çilli'ye bu yapılan ilk ihtardır, en kısa zamanda güncelleme yapması gerekmektedir :D

ben evli olmadığımdan yardımcı olamicam ama şunu söyleyebilirim, mikrodalga kesin al.. ben mikrodalgaya en karşı insandım, bir kere kullandıktan sonra neden yıllar önce almamışım der oldum! hayatımı kolaylaştırdı, 1 dk.'da yemekleri ısıtıyorum, ilk günkü gibi oluyor. mesela pilav, makarna ısıtınca tadı ilk günkü gibi olmaz, mikrodalgayla o dert yok. daha da anlatabilirim ama ana fikri verdiğimi düşünüyorum :P

ALIŞVERİŞ CİNİ dedi ki...

Çok mutlu olun Çillicim :)

"PRETTYCOOL" dedi ki...

kuşum nerdesin ama sen yaa:(özledim walla...

beetlejuice dedi ki...

Marjocum, iş, evlilik hazırlıkları derken hayattan koptum iyice ben. Üstüne bir de hasta oldum, blog yalan oldu iyice:) Mikrodalga konusunda sana tamamen katılıyorum;)

Cincim, teşekkürler canım, darısı başına;)

Prettym, nerelerdeyim ben de bilmiyorum:) Tek hobim evde bayılarak yatmak şu aralar. Ben de özledim:(

Adsız dedi ki...

Öncelikle hayırlı uğurlu olsun Çillicim nişanınız:) Senle tanışalı daha 3 gün olmasına rağmen gece gündüz seni okuduğum için bi anda arkadaşım gibi hissetmeye başladım seni:) En baştan en sona doğru çok keyifle okudum. Bir sürü yeni şey öğrendim senle :) Herşey için sağol. Ama artık eskisi kadar yazmadığını farkettim ve çok üzüldüm. Çok ihmal etme buraları. Hem merak ederim ki artık seni ben :( Yeni nişanlanan biri olarak bende, sen çok iyi anlıyorum. Herşey istediğiniz gibi gider inş. :) Çok kolay gelsin canımcım.

Barbygirl_here dedi ki...

Cilli'cim neden yazmiyorsun,ozledimmm...

Adsız dedi ki...

çilli nerelerdesın yahu bır ses ver ıyıyım de yogunum de bır ıkı cumle yaz bızı meraklarda bırakma :)

cıllı artık bloga gırıs yapmaz ıse blogu kendılıgınden kapanacaktır :)
bu son uyarıdır! :)

beetlejuice dedi ki...

Maya, Ferahcım ve Pelincim, arkadaşlar ben artık bloga yazmıyorum. Eskiden çok sevdiğim bir hobimdi, artık öyle bir istek duymuyorum. Eskiden yapılan paylaşımlara kıyamadığımdan blogu tamamen kapatmadım. Ancak yeni yazı gireceğimi de zannetmiyorum. Belki bir gün tekrar yazacak bir şeyler bulurum. Hepinize sevgiler:)

Pelinoks dedi ki...

merhaba
bırakmasaydınız keşke blog yazmayı.
bu posttaki yorumlar bile evlenme sürecindeki çoğu kişiye yardımcı olacaktır.

Sizde bu süreçte yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi, neleri nasıl yaptığınızı yazsanız da benim gibi evlenmeye hazırlananlara yardımcı olsanız hem de arkadaşlarınıza kendinizi özletmeseniz...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

çilli kız yuvana dön artık :)

Naz dedi ki...

Burnumda tütüyosun:)
Tanışmadan seviyorum seni
Umarım yılda bir kez bile olsa yazarsın.
Çok özelsin çok farklısın benim için.

Adsız dedi ki...

çilli çabuk bloguna dönnnnnnnnnn, nerdesin kuzu sen ya