8.02.2010

Bi yürü git farenjit!



Blogda pek çaktırmadım ama 1 haftadır sürünüyorum. Boğazımda hafif bir ağrıyla başlayıp nefes alamamaya kadar coşan bir hastalık geçirdim. Farenjitmiş adı. Daha önce hiç olmamıştım. Zaten risk grubunda bile değilmişim. Sigara içenleri, klimalı ortamda çalışanları ve öğretmenlik gibi sürekli konuşmak gerektiren meslek sahiplerini bulurmuş bu lanet şey. Benim tek hatam soğuk havada ağzı açık ayran delisi gibi ağzımdan nefes almakmış. Hastalıktır olur, bu sene beni fazlaca buldu ama neyse dedim ve doktora gittim. Doktor Bey yaklaşık 2 dakikalık bir görüşme sonucu bir sürü ilaçla beni eve yolladı. İşte film burda başlıyor...

Ben "Oh iyileşeceğim sonunda" diye ilaçları mideye hüplettikçe durumum ağırlaştı da ağırlaştı. İnanılmaz mide ağrıları, sürekli kusma isteği ve uyuyamama! İşte en fecisi de oydu. 3 günde toplam 10 saat uyudum! Sabaha kadar öksürük krizi ve nefes kesintisiyle TV izledim. Sonra dank etti kafama! Yan etkiler! Maalesef "çok nadir olarak" ibaresiyle yazılan yan etkileri bünyemde barındırmak gibi bir huya sahibim. Daha önce bel fıtığı tedavisinde kullandığım bir ilaçta yazan "çok nadir olarak geçici körlük vakalarına rastlanmıştır" yazısı bana 10 dakikalık körlük olarak geri dönmüştü. Bu sefer de soğuk algınlığı ilacında yazan "uykusuzluk ve ülsere sebep olabilir" uyarısı gerçekleşti bedenimde. Bunu farketmemle ilacı kesmem ve koca karı yöntemlerine başvurmam bir oldu:)

Buraya yazayım da bu hastalıktan çekenler faydalanır belki. Boğazdaki rahatsızlık için adaçayını kaynatıp soğuttum ve gün içinde sıklıkla onunla gargara yaptım. Vicks burharlaşan kremi sıcak su koyduğum kaba 1 çay kaşığı koyup, kafama da bir battaniye atıp buğusunu soludum. Pammık gibi yaptı boğazımı:) Farenjitin en önemli sorunu olan öksürüğe dayanabildiğim kadar dayandım. Bu bir kısır döngü, öksürdükçe boğaz tahriş oluyor, tahriş oldukça daha fazla öksürüyorsunuz... Öksürme isteği geldikçe su içtim ve ekmek kabuğu kemirdim:) Şu an fışfış akan ve yara olmuş bir burun kaldı sadece. Bu halime şükürler olsun, hiç olmazsa uyuyabiliyorum. Bir daha uğramaz umarım bana bu illet!

Foto: Wikipedia

38 yorum:

Merve dedi ki...

Canım benim çoook geçmiş olsun ne fena bir hastalıkmış..İnsan kendi kendinin doktorudur derler ya herkes kendi bunyesini bilir, iyi yapmışsın bırakmakla ilaçları..Daha da iyi ol, kendine çok iyi bak minik kuş! öptüm :)

JuVeNiL dedi ki...

çillicim çok geçmiş olsun canım ya,başına gelmedik kalmamış yan etkilerden... kendine dikkat et kuzucum..

NiLaY dedi ki...

çk çok çok geçmiş olsun çilli... bende de inanılmaz bir öksürük var 3 gündür, doktora gitmedim ama adaçayı ve buğu tavsiyelerini uygulıycam :)

Laçin Tenel dedi ki...

BEnim bademciklerim alındığı için en ufak bir üşütme bende farenjite çevirir. Bilirim o yüzden, öksürük nefes alamama...Çok geçmiş olsun, hiç uğramasın kimseye

beetlejuice dedi ki...

Mervecik, çok sağol canım benim, her ilaç her bünyeye olmuyor. Kendi yöntemlerim daha çok işe yaradı ilaçlardan:) Öpüyorum seni güzel kuş:)

Juvem, teşekkür ederim canım, hafif hastaydım ilaçlardan önce, yan etkiler sayesinde yatak döşek hasta oldum:) İlaç alsan bir dert almasan bir dert:)

Nilaycım, sana da çok geçmiş olsun canım. Özellikle buğu çok iyi geliyor öksürüğe, çocukken anneannem yapardı öksürdüğümde. Büyük halime de iyi geliyormuş:)

Laçincim, çok teşekkür ederim canım. Off senin işin de çok zormuş:( Sürekli dikkat gerektiriyordur eminim, umarım hep uzak kalırız bu farenjite.

ŞIKELLA dedi ki...

çok çok geçmiş olsun canım benim

zeynepin sesi dedi ki...

yani benim mesleğimin misafiri :( çok çok geçmiş olsun canım..

pofiş♥ dedi ki...

kuzucum sana daa kocaman geçmiş olsun sağlık gibisi yok gerçekten...

bu arada faranjiti ben maalesef devamlı tekrarlayan bi zımbırtı die biliorum...

yanii yakalandın mı ööle oluyomuş vs vs:(

neyse kuzu kuzu meeeem...ayva yaprağı da öksürğe pek ii gelir...

bu arada mimide haylaaa cevaplamamışın:)bi ikincisini yollıycaktım napsakki:)

beetlejuice dedi ki...

Şıkellacım, çok teşekkürler canım:)

Zeynepcim, maalesef en çok öğretmenler yakalanıyormuş:( Tenefüslerde bol su iç, tahriş olmasın boğazın konuşmaktan.

beetlejuice dedi ki...

Pofidiğim, ayyyyy tekrarlar mıymış:( Tüh, çok dikkat ederim ben de kendime, ağzımı kapatırım soğuk havada:) Canım, yolla sen mimi. Geçen hafta hazırdan yedim, hep taslakları yayınladım. Bu hafta yeni postlar yazacağım;)

Sedat dedi ki...

Geçmişler olsun..Takip edebildiğim kadarıyla Türkiyede bu aralar sanırım havalar çok kötü..Dikkat et kendine lazımsın bize...Kafiyeli oldu güzel oldu...

nilo dedi ki...

ah canım ben çok çektim o hastalıktan öğretmenlik yaparken nasıl bir illettir çokiyi bilirim. Ilık ılık bol bol su iç ve evet ağzını kapalı tut... öptüm canım

Haydins dedi ki...

Geçmiş olsun Çillicim..Benimde kardeşim sık yakalanır faranjit'e dikkat et..Devamlılık yapıyor bu hastalık..

~olive~ dedi ki...

Canim cok gecmis olsun:(( Ben de bu sabah oksurukle uyandim, resmen oksurdukce cigerlerim aciyor:( hele gurbet ellerde olunca, 'anneeeee ihlamuuuur' yapamayinca daha aci oluyor:(

Aslı dedi ki...

Geçmiş olsun... Ben de ses yüksekliğini ayarlama özürlü bir öğretmen olarak risk grubundayım:) Not vermemi engelleyenler MEB utansın ne yapayım... Okulda sürekli su veya sıcak birşeyler içiyorum çünkü boğazım çok acıyor... Bilgisayara mikrofon bağladım onunla konuşuyorum derslerde:))

Boğaz tahrişine bal+tarçın+limon üçlüsü ve içtiğiniz sıcak şeylere katılacak bal çok işe yarıyor bende. Resmen o acıyan yerler yumuşuyor yani.

gly dedi ki...

gecmis olsun cillicim. dikkat et kendine, daha once yazdiklari gibi tekrarlarmis.

pofiş♥ dedi ki...

hasta çillim iyileşince cvplrsın sende 2, mimi yolladım sana:)

tarçın dedi ki...

sevgili pammık boğazlım :)
ilaçların yan etkilerinin sende çıkması çok tehlikeli ya.hepsinin deli gibi yan etkileri var.dikkat et kuşum,y,ne en iyisi kocakarı ilaçları dediğin gibi.yan etki arka etki falan da yok oh mis!bu arada ben de öğretmenim.farenjit yakın dostumuzdur,sırdaştır,öle yalnız bırakmaz pek bizi.ben özellikle balın içine karıştırılan zencefilden senelerdir çok fayda gördüm aklında olsun.öptüm geçmiş olsun cnmmm

beetlejuice dedi ki...

Sedat, çok teşekkürler kafiyeli iyi dileklerine:) Hava bir iyi bir kötü, bünyem üşüse mi terlese mi diye şaşkına döndü:)

Nilocum, çok sağol canım, bugün dikkat ettim ben yürürken ağzımı açıyorum çocuk gibi:) Ağzımı burnumu sarıp sarmalamalıyım kış bitene kadar:)

Haydins, teşekkürler anım. Böhüüü demek istiyorum, tekrarlamasın yaa ben hiç sevmedim bu hastalığı:)

Olivecim, ah canım benim, gurbet ellerde annesiz bu hastalıklar 10a 100e katlar şiddetini bilirim:( Acil şifalar dilerim canım sana, havluyu ısıt ısıt göğsüne koy. Ben yurttayken öyle yapardım öksürünce.

Aslıcım, aman dikkat et kendine canım. Kendince güzel yöntemler bulmuşsun, hele ki mikrofon çözümüne bayıldım:)

Gülaycım, çok teşekkür ederim canım, tekrarlamaması için elimden geleni yapacağım artık. Çok korktum bu farenjitten:/

Pofidiğim, oh oh mimlere boğdun beni:) En yakın zamanda ikisini de yapacağım canım, öperim yanacıklarından:)

beetlejuice dedi ki...

Tarçıncım, bu öpücüklerle iyi dileklerle iyileşmemem mümkün değil zaten:) Siz sevgili pammık öğretmenler, aman dikkat edin güzeller kendinize. Bal+zencefil hemen yazıyorum bir kenara:)

Yeliz dedi ki...

faranjitten çok çeken biri olarak seni çok iyi anlayabiliyorum çok geçmiş olsun

sevgiler

POLLYANNA dedi ki...

Cnm cok cok gecmisler olsun, bilirim ben de cok cektim zamaninda, o oksuruk krizide hep gece yatarken gelir...Annem de bana 1 cay bardagi ilik su ile 1 cay kasigi hindistan cevizi ve seker karistirip verirdi, oksurugumu alirdi cabucak...Bir de cok soguk ve sicak iceceklerle, asitliler bas dusmani bilgine tatlim...Kocaman sevgiler

beetlejuice dedi ki...

Yelizcim, çok teşekkür ederim. Çok beter hastalıkmş, Allah çekenlere kolaylık versin.

Pollyannacım, sorma yahu, bütün gün keh küh kısa kısa öksürükler ne zaman yatıyorum boğulurcasına öksürük krizi başlıyor:) Bilgiler için çok teşekkür ederim canım, kulağıma küpe yaptım hepsini:)

esra dedi ki...

bende cağrı merkezinde çalışana kadar bilmezdim bile faranjitin ne olduunu fakat 7 aydır neler cektiğimi bi ben bi allah bilir birde ben sigara içiyorum öksürük ses kısılması şiddetli boğaz ağrısı off seni cok iyi anlıyorum cok geçmiş olsn çilli :(

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Hem mutlu, hem çilli. Yettim gari bundan böyle her yazdığını okumazsam namerdim :)

tuğba dedi ki...

kronik faranjiti olan biri olarak neler yaşadığını çok iyi anlıyorum. yorumların hepsini okuyamadım. belki yazılmıştır ama böyle durumlarda süt bal ve karabiberi karıştırıp içmekte çok faydalı oluyor. hemen aman karabiber mi demiyelim, süt ve bal karışımında karabiber tadının farkına bile varılmıyor. geçmiş olsun. sevgilerimle:)

beetlejuice dedi ki...

Esracım, çok teşekkür ederim canım. Off seninki de çok zor, iki kelime etsen boğazını delen bir hastalıkla çağrı merkezinde çalışmak çok zordur:( Allah yardımcın olsun canım.

Ayliiin, hoşgeldin sefalar getirdin:) Başımın üzerinde yerin var, her zaman beklerim:)

Tuğbacım, çok teşekkürler canım, balın üzerine karabiber döküp yedim ama sanırım biraz fazla dökmüşüm ateş attım sonra:)

tuku dedi ki...

çillicim geçtimi ben sonuna yetiştim hastalıgın, biliyormsun bekarken okadar cok hasta olurdum ki inan bogazım baglı gezerdım bademcıklerden, bilmiyorum neye baglamalıyım ama şuan 2yılda 2kere hasta oldum cok garip:) Değişir diyorlardı gülerdim değişiyormu acaba diyorum şimdi.
Çok geçmiş olsun buruna bepanthen sür minicik iyi geliyor tahriş yerlerine

beetlejuice dedi ki...

Tukucum, sana bu satırları beyaz bir burunla yazıyorum, sürmek ne kelime burnuma bepanthen buladım:) Ben de eskiden senede 1 hasta olurdum, bu sene bu üçüncü. Sanırım yaşlanmaya başladım, yakında "yanlarım ağrıyor" demeye başlarım:))

Ayshenur dedi ki...

ayy kabusumdur faranjit hmde kronişk faranjitmiş sanırım bu dmk oluoki kurtuluşum yok daha gecen ay ölüyorum noktasına gelmiştim cok uzun zmnda atlatsamda gecti cok sükür sana a acil şifalar diliyorum ayrıca o pis antibiyotikler bi yandan bi seyi düzeltio,10seyi bozuyo ztn ya :S dikkat et cnm ona cidden!

beetlejuice dedi ki...

Ayshenur, antibiyotiklerden ben de hiç hoşlanmıyorum, faydadan çok zararları var ama hasta olunca içmek zorundayız işte. Benim de 10 günden fazla oldu ama hala tam iyileşebilmiş değilim, hasta olmaktan yoruldum:)

Adsız dedi ki...

cnm okuyunca kendimi gördüm geçen salı değil ondan önceki salı boğazım parçalanırcasına ağrımaya başladı,antibiyotik alacaktım yine bir doktora gideyim dedim farenjit dedi kadın.ilaçları kullanmaya başladım,çok da öksürüyordum 3-4 gün sonra hapşırmaya başladım.burnum akmaya başladı.sonra da geçn perşembeye kadar deli gibi tıkalı bir burun ve sabah akşam boğulurcasına öksürükle devam ettim.o gün burnum açıldı ama öksürük hala sabah gıcığı ve akşam gıcığı olarak devam etmekte.ayrıca okulda bu hafta en az 5-6 kişi farenjitti,hocalar bile farenjitti!

April dedi ki...

Ahh Çillii...
Ben istisnasız her final haftası farenjit olurdum Yarebbim...
Üstüste finallerle boğuşurken 3 gece hiç uyuyamamayı bir ben bilirim...
Bir de sen bilmişsin şimdi..:(
aman dikkat et, tekrarlamasın canım, çok fena çok...Bu arada fıtık için Onur Kulaksızoğlu'na gittin mi canım ?

beetlejuice dedi ki...

Gizemelcim, doktor hanım:), ben hala iyileşemedim. Bugün 13. gün. Borazan gibi bir ses, durmadan akan bir burnum var. Ne biçim bir hastalıkmış ve dediğin gibi herkes farenjit. Ben hep grip olurdum, bu sene farenjit belasına bulaştım. Bitse de rahatlasam artık. Sana da geçmiş olsun canı:)

April, canım hem de nasıl bildim farenjiti. Yaka silktim artık, uyuz şey:) Bel fıtığım da aman nazarım değmesin çok uslu. Egzersizlerimi aksatmadığım sürece hiç ağrım yok. Ama bir gün Onur Kulaksızoğlu'na görünmek istiyorum. Bana bu işi en iyi bilen o gibi geliyor:)

birkadin dedi ki...

simdi iyimisin kuzum?

beetlejuice dedi ki...

Görkemcim, bugün itibariyle iyileştim canım. Off tükendim iyileşene kadar ama artık bitti çok şükür:)

birkadin dedi ki...

cok sukur canim, gecmis olsun, ama bi daha yakalanma, cok dikkat et, bizi uzme e mi

beetlejuice dedi ki...

Görkemcim, çok sağol canım benim, üzmem sizi artık. Koruyacağım kendimi, ağzım açık gezmeyeceğim sokaklarda:)