11.02.2010

Teknolojik çöplük!



Hastayken yattığım yerden yapabilecellerim çok kısıtlıydı. Saçma TV programlarından sıkıldığım bir an telefonumu incelemeye koyuldum. İlk telefonum 2001 yılında annemlerin doğum günü hediyesiydi. O gün bugündür tek hat kullandım, telefon numaram TC kimlik numaram gibi oldu:) 9 yıl boyunca telefon kartımın hafızasını doldurmuşum da doldurmuşum. Hiç silmemişim numaraları. Açtım rehberi A harfinden başladım. İlk başlarda iyi gidiyordu, sonra birden "Bu kimdi? Burak kim ya? Bunu niye kaydetmişim ki?" demeye başladım. Liseden suratını hatırlamadığım arkadaşlar, dersane arkadaşları, üniversitenin ilk senesindeki herkesle tanışma niyetinden nasiplenenler, yurttakiler, ehliyet kursundakiler, stajdakiler, işyerinden arkadaşlar, master arkadaşları.... Off yazarken yoruldum. Bir de ciddi ciddi tanımadığım insanlar var! Ad-soyad olarak kaydedilmişler. Herhalde ya bir doktor ya da bir hoca falanlar. Bir yerde görüp kaydedivermişim hemen. Peki ben telefonumu kullanarak kaç kişiyi arıyorum? 6! Diğer numaralar kalabalık yapmaktan öteye gitmiyor.

Aynı şey mail adresim için de geçerli. Hatta daha şenlikli kontak listem. Bu sefer işin içine makale için yazıştığım Koreliler, Japonlar, yurtdışı master programı yetkilileri, hizmetinden yararlandığım firmalar, insan kaynakları yetkilileri giriyor... Telefonum da mail kutum da yüzünü dahi bilmediğim insanlarla dolup taşmış. İnsanlar hayatıma girmiş çıkmış, bazıları 10 dakika ilgilenmiş adımla, bazısı okumadan silmiş yazıklarımı... Birbirimizin hayatına dokunmuşuz bu teknolojik çöplükte. Andy Warhol "Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak" demiş ya, ben de diyorum ki bir gün herkes 15 dakikalığına birbirinin hayatına girecek!

11 yorum:

tuguna dedi ki...

Bende de tam tersi her yil telefon kaybettigimden ya da zirt pirt ulke degistir yeni hat al durumlari yasadigimdan telefon rehberimde tas catlasin 50 kisi ancak vardir:)

lezzettabağı dedi ki...

Sevgili Çilli, yazdıkların ne o kadar güzel ve içten ki çok hoşuma gitti. Bilmeni isterim ki her fırsatta da okuyacağım ve daha önce seszis kalırken yorumlarımla misafir olacağım.. İnşallah faranjitin de iyileşmiştir o illet şey benimde başımda maalesef.. Sevgiler..Bende beklerim..

Esra E. dedi ki...

ben görüşmediğim insanları rutin kontrollerimde hep siliyorum lise mezuniyeti üniversite mezuniyeti sonrası msnden telefondan facebooktan birçok kişi sildim:))) napayım az olsun daim olsun

beetlejuice dedi ki...

Tugunacım, aman kendime nazar değdirmeyeyim de ben telefon konusunda şanslıyım galiba:) Telefonumdan bozulana kadar ayrılmam. 9 senede 3 telefon değiştirmişim, iyi bir rakam:)

Şükrancım, hoşgeldin canım, güzel sözlerin için çok teşekkürler. Farenjitim daha iyi çok şükür, tüketti ama beni:) Her zaman beklerim bloguma, seninkine de uğrayacağım:)

Esracım, ohh ne güzel temiz temiz:) Ben niye silmediysem çöpe dönmüş rehberim, şimdi silmeye kalksam kim kim onu da bilmiyorum:)

Atolyekedi dedi ki...

Hımmm evet kesinlikle katılıyorum.Çok doğru bir tespit bence

gly dedi ki...

arada dellenip ben de cok silerdim TR'deyken. simdi cok kalabalik bi rehberim olmasa da arada bakip ulke disina cikmis insanlari siliyorum.
cok bunaldiysam, facebook'ta yakin olduklarim, yakin olmadiklarim diye insanlari 2 gruba ayiriyorum. insan hafifliyor di mi?

beetlejuice dedi ki...

Atolye Kedi, tespiti yapmasına yapıyorum da çöplük temizlenmiyor ki:)

Gülaycım, ben de Facebook'ta bir filtreleme uyguluyorum:) Çok yakın olmadığım biri ne diye görsün benim özel fotoğraflarımı. Ama telefon rehberim çok feci çok:)

Stil Direktoru dedi ki...

Çok haklısın canım bu arada ben teknolojinin gelişimi ile evdeki kablolara sinir oluyorum desem

beetlejuice dedi ki...

Edacım, annem de günde en az bir kez "Bu kablolara sinir oluyorum, koparıp atacağım" diyor:)

Stil Direktoru dedi ki...

Haklı selam söyle :))

beetlejuice dedi ki...

Edacım, baş üstüne:)