18.02.2009

Pulmoner Emboli


İlk olarak,


bu habere bir göz atın.

Abim konusunda çok hassas olmamın sebebi işte bu hastalık. Pulmoner emboli (akciğer embolisi) hareketsizlik nedeniyle vücudun (genellikle bacaklarda) pıhtı oluşturması ve bu pıhtının akciğerlere takılmasıyla ortaya çıkıyor. Çok tehlikeli ve teşhisi çok güç bir hastalık. Evimize uğraması ise 3 sene evvel, abimin gecesini gündüzünü bilgisayarın başında geçirdiği bir döneme denk geliyor. Nefes almakta güçlük, akciğerlerde çok büyük acı ve hareket edememe belirtileri arasında. Abime göre ölüp ölüp dirilmek.

Abimin ilk hastalığında yanında değildim, o nedenle hastalık bana çok soyut bir şeymiş gibi gelmişti. Embolinin eve 2. uğrayışı geçen ay oldu ve bu sefer kriz anına ben de şahit oldum. Hayatımda kendimi bu kadar çaresiz hissetmemiştim. Evlerden ırak olsun.

Eğer siz veya etrafınızdakilerden biri yoğun iş temposu, dersler ya da tembellik yüzünden hareketsiz bir hayat sürüyorsa, aman diyeyim. Biz Allah'ın yardımı ve abimin kuvvetli bünyesi nedeniyle ikisini de atlattık. Ama dünyada kalp krizinden sonra ani ölüme sebebiyet veren 2. hastalık akciğer embolisi. Daha da vahimi, belirtiler başka hastalıklara yöneltebileceğinden ve çok ayrıntılı tetkiklerle tespit edilebildiğinden teşhisi çok zor konuluyor.

Böyle hastalıklar herkesin evinden, sevdiklerinden, kendinden ırak olsun.

Not: Yazımı okuyan abimden uyarılar: Sadece hareketsizlik nedeniyle olmuyormuş. Ameliyat ve doğum sonrasında, uzun uçak ve otobüs yolculuklarında emboli riski artıyormuş. Bilgilerinize sunarım.
Fotoğraf: Bayer

5 yorum:

Moonish (moonsun) dedi ki...

Caok cok gecmis olsun, neyseki abin bu durumu atlatmis... Esimde uzun saatler bilgisayar karsinda oturur, sanirim ara ara rahatsiz etmem gerekecek onu bundan sonra :) Allah kimseye vermesin..

"PRETTYCOOL" dedi ki...

Canım hareketsiz bir yaşamdan mı oluyormuş,çok geçmiş olsun çillicim,inşallah en yakın zamanda bu hastalık abin için tarih olur..

beetlejuice dedi ki...

Moonsun, çok teşekkürler canım, sen arada dürt eşini, hareketsiz kalmasın:)
Prettycim, maalesef hareketsiz bir yaşamdan oluyormuş canım. Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak gerekiyormuş. İyi dileklerin için sağol canım, kocaman kucaklıyorum seni.

Adsız dedi ki...

Emboli uzun süreli uçak ve otobüs yolculuklarında da oluyor.Ve bu genç doktorun ölümünden sonra herkesi uyardı doktorlar.Hareket edin.Uzun süre hareketsiz kalmayın.

beetlejuice dedi ki...

Merve, haklısın yarım saatte bir bir şeyler yapmak gerekiyor. Aynı pozisyonda durmak çok tehlikeli.